Per balsavimą 579 Europos Parlamento narių balsais prieš 24 buvo patvirtintos derybinio mandato bendrosios gairės. Derybų plano detales Europos Komisija turėtų baigti rengti iki kitą mėnesį numatytų derybų pradžios.

Derybose siekiama nustatyti ES ir JK santykius ateityje, Britanijai prieš dvi savaites pasitraukus iš Bendrijos.

Iki metų pabaigos, kol truks pereinamasis laikotarpis ir vyks derybos, JK turės beveik tokias pačias teises kaip ir ES narės.

Parlamentas nurodė, kad eidama toliau JK „negali turėti tų pačių teisių ir privilegijų kaip ES narės“ ir privalės laikytis virtinės sąlygų.

Bendrijos vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier jau iškėlė nemažai tokių reikalavimų.

Jis pabrėžė, kad ES norint užtikrinti „vienodas žaidimo sąlygas“, JK privalo laikytis ES nuostatų darbo, aplinkos apsaugos, mokesčių ir valstybės paramos srityje, taip pat susitarimo, leidžiančio ES žvejybiniams laivams turėti prieigą prie JK vandenų.

Nuo kitų metų svarbus Londono finansų sektorius neteks priėjimo prie ES rinkos, nebent Bendrija suteiks JK galimybę patekti į Europos rinką per ribotos trukmės sandorius, vadinamus „lygiavertiškumo susitarimais“, kurie gali būti atšaukti apie tai įspėjus, sakė M. Barnier.

Briuselis taip pat nori, kad būsimame ES ir JK susitarime ETT ir toliau išliktų aukščiausios instancijos institucija, priimančia sprendimus klausimais, susijusiais su Europos teise.

Visi šie reikalavimai minimi EP trečiadienį patvirtintame dokumente, pabrėžiant Bendrijos ryžtą užkirsti kelią „bet kokio pobūdžio „dempingavimui“ ES ir JK santykiuose ateityje“.

JK yra pasiruošusi trinčiai prekyboje

Tuo metu JK skelbia, kad visai nebijo trinties prekyboje su ES, jeigu tai bus kaina, kurią teks sumokėti už jos suverenumą.

JK atsisako bet kokio ETT vaidmens būsimuose santykiuose su Bendrija ir nori turėti absoliučią savo žvejybinių plotų kontrolę bei teisę kasmet peržiūrėti ES prieigą prie britų vandenų.

Londonas taip pat tvirtina, kad britų finansų bendrovės turėtų išsaugoti ilgalaikę prieigą prie ES finansinių paslaugų sektoriaus.

Nors JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas žada išsaugoti ES standartus, jis sako, kad to nebūtina įrašyti į teisiškai įpareigojančią sutartį.

JK vyriausybė šią savaitę paspartino pasirengimą galimam prekybos susitarimui su ES, nenumatančiam laisvos prieigos – be patikrinimų ir be muitų – prie bendrosios rinkos.