Padėtį Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) pranešė, kad JAV vedamos koalicijos pajėgos per reidą nukovė vieną Sirijos prezidento Basharo al-Assado režimui lojalų kovotoją Chirbet Amo kaime, kurį kontroliuoja B. al-Assado režimas. Koalicijos atstovas Mylesas Cagginsas paneigė, kad toks reidas vyko.

„Koalicijos pajėgos, patruliuodamos netoli Kamišlio Sirijoje, pasiekė režimui ištikimų pajėgų užimtą patikros punktą. Patrulius nedidelio kalibro ginklais apšaudė neatpažinti asmenys. Gindamiesi, koalicijos kariai atsišaudė“, – teigė M. Cagginsas.

M. Cagginso teigimu, patruliai saugiai sugrįžo į bazę po to, kai situacija buvo „deeskaluota“.

Naujienų agentūros AFP korespondentas pranešė matęs JAV vėliavą virš šarvuočio, išvažiuojančio iš kaimo, kuriame įvyko susirėmimas.

SOHR duomenimis, B. al-Assadui ištikimi kovotojai bandė užblokuoti kelią JAV vedamos koalicijos karių patruliui ir pradėjo šaudyti į orą.

Reaguodami į užpuolimą, JAV kariai per susirėmimą nukovė vieną kovotoją, teigė SOHR. Koalicijos atstovai neskelbė apie žuvusį kovotoją.

Chirbet Amo kaimas yra viena iš nedaugelio vietovių, kurią daugiausia kurdų valdomose teritorijose vis dar kontroliuoja provyriausybinės pajėgos.

JAV vedama koalicija Sirijoje kovoja su „Islamo valstybės“ (IS) džihadistų grupuotės likučiais. JAV kariai reguliariai patruliuoja kartu su kurdų sąjungininkais.

Iš socialiniame tinkle „Twitter“ paviešintų nuotraukų ir vaizdo įrašų matyti, kad konflitką iš arti stebėjo ir Rusijos pajėgos. Transporto priemonės su Rusijos vėliavomis užfiksuotos netoli JAV karių kolonos.

Šis incidentas – retai pasitaikančios konfrontacijos tarp Jungtinių Valstijų ir Sirijos pajėgų regione, kur dislokuota ir Rusijos karių, pavyzdys. Ekspertai net neabejoja, kad ji taps pretekstu dar didesnei įtampai.

Sirijos šiaurrytinėse teritorijose dislokuota šimtai Jungtinių Valstijų karių, kurie bendradarbiauja su kurdų vadovaujamomis Sirijos demokratinėmis pajėgomis ir kartu kovoja su „Islamo valstybe“.

JAV šiaurrytinėje Sirijoje vykdo patruliavimo misijas, tačiau kol kas nežinoma, kodėl konvojus įvažiavo į Sirijos valdžios kontroliuojamą teritoriją.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas antradienį pagrasino Rusijos remiamoms sirų pajėgoms, kad jos sumokės didelę kainą už atakas prieš jo šalies karius.

Vyriausybė Maskvoje tuo tarpu pareikalavo, kad būtų nutraukti visi reidai prieš Rusijos ir Sirijos pajėgas sukilėlių kontroliuojamoje Idlibo provincijoje. Sirijos kariuomenė pabrėžė, kad į turkų atakas bus atsakyta. Rusijos naujienų agentūra TASS pranešė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį turėjo telefonu kalbėti su R. T. Erdoganu.

JT įspėja, kad dėl mūšių vėl kils pabėgėlių banga Idlibe Sirijos šiaurės vakaruose. Antradienį sirų daliniams pavyko perimti strategiškai svarbaus kelio M5 tarp Alepo ir Damasko kontrolę – jis nuo 2012-ųjų buvo kontroliuojamas sukilėlių. Turkijos remiami sukilėliai tada pradėjo atsakomąjį puolimą ir priartėjo prie Nairbo miesto.

Turkijos prezidento R. T. Erdogano grasinimai atakuoti Sirijos pajėgas yra „tušti ir kupini neapykantos“, teigė Sirijos vyriausybė.

„Turkijos režimo vadovo pareiškimai yra tušti ir kupini neapykantos. Juos gali pateikti tik asmuo, atitrūkęs nuo tikrovės, ir jie parodo neišmanymą“, – teigė neįvardintas Sirijos užsienio reikalų ministerijos šaltinis.

„Sirijos Arabų Respublika patvirtina, kad bet koks Turkijos pajėgų buvimas jos teritorijoje yra neteisėtas ir akivaizdžiai pažeidžia tarptautinę teisę (...)“, – nurodoma neįvardijamo Sirijos šaltinio pareiškime.
Rusijos remiamo Sirijos režimo pajėgos nuo gruodžio intensyviai bombarduoja Idlibą – paskutinę didžiulę sukilėlių tvirtovę Sirijos šiaurės vakaruose, kur Turkija remia sukilėlius.

Įtampa tarp Sirijos ir Turkijos išaugo praėjusią savaitę, kai per Sirijos režimo pajėgų apšaudymą žuvo aštuoni Turkijos kariškiai. Turkija reagavo suduodama atsakomąjį smūgį. Šios savaitės pirmadienį Turkija skelbė, kad žuvo dar penki šalies kariai.