„Buvo akcentuota būtinybė iki galo įgyvendinti Rusijos ir Turkijos susitarimus, įskaitant Sočio memorandumą“, – rašoma Kremliaus pranešime, išplatintame po V. Putino ir R. T. Erdogano pokalbio telefonu.

Pokalbis įvyko Turkijos prezidento iniciatyva.

Šalių lyderiai aptarė „įvairius Sirijos krizės sureguliavimo aspektus, atsižvelgdami į pastarąjį padėties paaštrėjimą Idlibo deeskalacijos zonoje“, rašoma pranešime.

2018 metais Rusija ir Turkija pasirašė memorandumą dėl demilitarizuotos zonos įkūrimo Idlibo regione. Susitarimas numatė, kad iš regiono turės pasitraukti visi „radikalūs“ kovotojai.

Tačiau Rusija tvirtina, kad „teroristų“ grupės vis dar tęsia kovą Idlibe.

Trečiadienį kalbėdamas savo valdančiosios partijos susitikime R. T. Erdoganas pagrasino „visur“ atakuoti Sirijos režimo pajėgas, jeigu nuo jų veiksmų nukentės turkų karių, ir apkaltino Rusiją vykdant „žudynes“ Idlibo provincijoje.

„Skelbiu, kad nuo šiol smogsime režimo pajėgoms visur, nepaisydami Sočio susitarimo, jeigu bent menkiausia žala bus padaryta mūsų kariams stebėjimo postuose ar kur nors kitur“, – sakė R. T. Erdoganas.

Rusijos palaikomos Damasko režimo pajėgos pernai gruodį pradėjo nuožmų Idlibo regiono – paskutinio džihadistų kontroliuojamo anklavo – puolimą ir jau užėmė virtinę miestų.

Dėl intensyvaus puolimo šimtai tūkstančių gyventojų paliko savo namus, taip pat žuvo šimtai civilių.

Turkija, palakanti kai kurias su Damasko režimu kovojančias sukilėlių grupes, pagal 2018-ųjų susitarimą įsteigė Idlibe karinių stebėjimo postų.