Po pernai vykusio sinodo vyskupai iš Amazonijos regiono paprašė popiežiaus atverti galimybę vedusius vyrus šventinti į kunigus ir leisti moterims tapti diakonėmis mažai apgyvendintuose regionuose, kad daugiau vietos gyventojų turėtų galimybę priimti Komuniją.

Nepaisant kilusio aršaus pasipriešinimo, įskaitant popiežiaus emerito Benedikto XVI nepritarimą, kai kurie apžvalgininkai prognozavo, kad trečiadienį Pranciškui paskelbus sinodo išvadas, dabar egzistuojanti tvarka bus sušvelninta.

Tačiau du pirmadienį ilgą susitikimą su pontifiku turėję vyskupai JAV katalikų naujienų tarnybai pranešė, jog popiežius pakeitimų nedarys.

„Jis daug nekalbėjo apie tas dvi opias problemas – moterų įšventinimą į diakones ir vedusių vyrų – į kunigus“, – sakė Solt Leik Sičio vyskupas Oscaras Solisas.

„Manau, kad jis paliko (klausimą) atvirą, nepriėmęs konkretaus sprendimo. Taigi, jis yra atviras diskusijoms“, – kalbėjo O. Solisas.

„Jis sakė, kad iš tiesų netiki vedusių vyrų įšventinimu, bet ką daryti su visais tais žmonėmis, kurie neturi galimybės gauti Eucharistijos?“ – klausė vyskupas.

Iš Argentinos kilęs popiežius Pranciškus susitikime su vyskupais sakė, kad kai kurios žiniasklaidos priemonės yra linkusios daugiausia dėmesio skirti nesutarimams, nors jis pats būtų linkęs labiau užsiimti Amazonijos socialiniais, ekologiniais ir ganytojiškais iššūkiais, sakė jis interviu „Catholic News Service“.

„Popiežius pasakė labai švelniai ir labai ramiai: „Žinote, šis klausimas tikrai nebuvo pagrindinis klausimas tame sinode“, – sakė arkivyskupas Johnas Westeris iš Santa Fė, Naujosios Meksikos. Jis nepatikslino, ar kalba apie vedusių vyrų, ar moterų įšventinimą.

„Kol kas aš net nemanau, kad dabar mes šiuo klausimu judėsime toliau, nes aš dar nepajutau, kad Šventoji Dvasia dabar būtų tuo užsiėmusi“, – citavo jis popiežių.

„Celibatas yra dovana“

Antradienį pasirodžiusioje Pranciškaus knygoje apie popiežių Joną Paulių II Pranciškus rašė: „Esu įsitikinęs, kad celibatas yra dovana.“

„Tvirtai jaučiu, kad apie celibatą privalau galvoti kaip apie aiškią malonę... Kartoju: malonę, o ne suvaržymą“, – rašė Pranciškus.

2019 metų sausio mėnesį pontifikas pareiškė nemanąs, kad kunigams turėtų būti leista laisvai pasirinkti celibatą arba jo atsisakyti. Vis dėlto jis pripažino, kad esama „tam tikrų galimybių atokiose vietovėse“, tokiose kaip Ramiojo vandenyno salos ar Amazonija, kur trūksta kunigų ir egzistuoja „ganytojiška būtinybė“.

Praėjusį mėnesį 2013 metais popiežiavimo atsisakęs Benediktas XVI savo argumentus dvasininkų celibato naudai išdėstė knygoje, parašytoje drauge su itin konservatyviu kardinolu Robertu Sarah.

„Santuokos būsena taikoma vyrui kaip visumai, o kadangi tarnystė Viešpačiui taip pat reikalauja visų vyro išgalių, neatrodo įmanoma įgyvendinti šiuos du pašaukimus vienu metu“, – rašė Benediktas XVI.

Bažnyčios doktrina nedraudžia vedusiems vyrams tapti kunigais. Celibatas buvo įvestas tik XI amžiuje.

Vedusiems anglikonų pastoriams, vėliau atsivertusiems į katalikybę, leidžiama pasilikti žmoną.