Ši Šiaurės Afrikos šalis ir toliau išlieka daugiausiai gyventojų turinti arabų valstybė ir trečia Afrikos šalis pagal gyventojų skaičių, atsiliekanti tik nuo Etiopijos ir Nigerijos.

Egipte maždaug kas 17,9 sekundės gimsta naujas kūdikis, apskaičiavo Centrinė viešosios mobilizacijos ir statistikos agentūra (CAPMAS).

Egipto premjeras Mostafas Madbouly'is praėjusią savaitę vykusiame ministrų kabineto posėdyje pasakė, kad „gyventojų skaičiaus augimas yra pats didžiausias iššūkis, su kuriuo susiduria valstybė... ir kuris daro poveikį nacionaliniam saugumui“.

Dauguma egiptiečių gyvena teritorijoje, kuri sudaro tik aštuonis procentus visos valstybės teritorijos – tai ariamosios žemės ruožas palei Nilo upę. Gyvybiškai svarbioje linijoje, kuria Egiptas dalijasi su Sudanu ir Etiopija, yra maždaug 97 proc. visame Egipte sunaudojamo vandens išteklių.

Gimstamumas Egipte ypač išaugo per pastaruosius tris dešimtmečius – kasmet gimsta apie 1,5 mln. kūdikių, tačiau pastaruoju metu šio rodiklio augimas sulėtėjo, Egipto vyriausybei skatinant kurti mažesnes šeimas.

Prieš 30 metų Egipte gyveno tik 57 mln. žmonių. 2017 m. atlikus naujausią gyventojų surašymą paaiškėjo, kad šalyje gyvena beveik 95 mln. piliečių. Tuo metu valstybės prezidentas Abdelis Fattahas al-Sisi teigė, kad terorizmas ir pernelyg didelis gyventojų skaičius yra dvi svarbiausios Egiptui iškilusios grėsmės.

Kaip ir daugumoje arabų šalių, Egipte yra daug jaunų žmonių – šiek tiek daugiau nei 60 proc. sudaro jaunesni nei 30 metų asmenys. Apie 10 mln. egiptiečių gyvena užsienyje, dauguma jų – Persijos įlankos regione. Migrantai iš Egipto išvyksta ieškoti geresnių ekonominių sąlygų. Jų perlaidos tapo svarbiu Egipto pajamų šaltiniu.

Pernai paskelbtais CAPMAS duomenimis, beveik vienas iš trijų egiptiečių gyvena žemiau skurdo ribos. Nedarbo lygis siekia 10 proc., o milijonai žmonių dėl šešėlinės ekonomikos gyvena be garantijų ir be socialinės apsaugos.