Šią savaitę Briuselyje susitiks NATO šalių gynybos ministrai ir aptars siūlymą perkelti karius iš Jungtinių Valstijų vedamos koalicijos prieš „Islamo valstybę“ (IS) į NATO apmokymų misiją Irake.
K. B. Hutchison sveikino tokį žingsnį ir pabrėžė, kad tai atrištų rankas koalicijos pajėgoms imtis didesnių karinių operacijų prieš IS likučius Irake.

„Tai yra dalijimasis našta. Mūsų europiečiai sąjungininkai eina kartu su mumis ir daro daugiau antiterorizmo srityje“, – žurnalistams sakė ji.

„NATO operacija jau vyksta Irake, manau, kad tai tikrai bus atsakymas į tai, ko reikalavo prezidentas D. Trumpas“, – pridūrė ambasadorė.

Sausį, praėjus kelioms dienoms po to, kai JAV Bagdade nukovė aukštą Irano generolą Qasemą Soleimani, D. Trumpas paragino NATO aktyviau imtis veiksmų Artimuosiuose Rytuose.

Sausio 3 d. įvykęs smūgis, per kurį žuvo Q. Soleimani, įsiutino Bagdadą, o Irako parlamentas nubalsavo už tai, kad visos užsienio šalių pajėgos būtų išprašytos iš šalies, įskaitant 5 200 amerikiečių karių.

Reaguodama į Irako parlamento sprendimą, koalicija prieš IS trims savaitėms sustabdė savo kampaniją, o NATO sustabdė apmokymus, tačiau pabrėžė išliekantis įsipareigojęs padėti Irakui.
Pastarosiomis savaitėmis NATO diplomatai su generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu priešakyje bando rasti būdą išspręsti Vašingtono ir Bagdado santykių krizę.

NATO siekia neprarasti pergalės prieš IS, kuri anksčiau kontroliavo dideles teritorijas Irake.
Diplomatinių šaltinių teigimu, Bagdadas pritaria planui perkelti dalį JAV vedamos koalicijos pajėgų, kurias sudaro apie 11 tūkst. karių Irake, Sirijoje ir Kuveite, į NATO struktūras.

Anksčiau buvo tikimasi, kad pareigūnai gali parengti konkrečius siūlymus, kuriuos šią savaitę patvirtintų NATO šalių ministrai, tačiau procesą sutrikdė politinė suirutė Irake.

Vienas NATO pareigūnas tvirtino, kad šiuo metu derybose susitelkiama ties „funkcijomis, o ne skaičiais“ – ką perkelti kariai darys, o ne kiek jų bus perkeliama.

Šiuo metu NATO apmokymų misiją sudaro 500 karių. Irako valdžia šią misiją vertina teigiamai, nes šie NATO kariai nedalyvauja kariniuose veiksmuose ir nėra vadovaujami JAV.

J. Stoltenbergo teigimu, sprendimai kol kas nėra priimti, tačiau, tvirtino jis, NATO misija toliau apmokys irakiečių pajėgas ir nedalyvaus karinėse operacijose, nes „prevencija yra geriau nei intervencija“.