Informuojama, kad pradingo piliečių žurnalistikos atstovu tapęs žmogaus teisių advokatas, pranešinėdavęs informaciją iš Kinijos miesto Uhano nuo pat jo uždarymo.

Chen Qiushi nieko neskelbė nuo pat praėjusios savaitės antrosios pusės. Dabar jo draugai ir artimieji baiminasi, kad valdžia jį galėjo priverstinai uždaryti į karantiną, rašo news.com.au.

Chen Qiushi pradingo praėjusį ketvirtadienį. Tuo metu, po tragiškos gydytojo Li Wenliango, kuris pirmasis dar gruodį mėgino įspėti dėl galimo epidemijos, mirties nuo koronaviruso, šimtai tūkstančių žmonių ėmė reikalauti žodžio laisvės internete.

„Man baisu: priešais mane yra virusas, už manęs – Kinijos teisėsauga“, – emocingame vaizdo įraše, nufilmuotame sausio 30 dieną, žiūrovams sakė Chen Qiushi.

Chen Qiushi buvo vienas paskutinių nepriklausomų šaltinių, apžvelgiančių koronaviruso epidemijos aktualijas iš paties Uhano nuo pat protrūkio pradžios.

Chen Qiushi

Jis eidavo į Uhano ligonines ir specialias izoliavimo palatas, slapta filmuodavo išvargusius, laiko miegui neturinčius gydytojus, besistengiančius išgelbėti kuo daugiau gyvybių, kai aplink juos kaupėsi vis daugiau maišų su mirusiųjų kūnais.

Viename vaizdo įraše matyti, kaip pacientai, kurių būklė prastėja, guli išdrikę ant laukiamojo kėdžių, o kiti koridoriuose įsikibę deguonies balionų.

Kartą Chen Qiushi, kurio vardas ir atvaizdas Kinijos socialiniuose tinkluose susilaukė cenzūros, nufilmavo neįgaliojo vėžimėlyje pasodintą mirusį pacientą, kurio giminaitė stovi šalia ir laiko jo galvą.

„Jis mirė. Jį nugabens į lavoninę. Jis sunkiai sirgo, tačiau greitoji pagalba atvyko per vėlai“, – sako moteris.

Chen Qiushi atskleidė, kaip atrodo „įtariamų“, kad serga koronavirusu, pacientų laukimas eilėse prie ligoninių, kuriose gydytojai skundžiasi teturintys kelis šimtus testams skirtų priemonių rinkinių. „Būti „įtariamu atveju“ – tikra psichologinė kančia“, – sakė Chen Qiushi.

„Įsivaizduokite, jei gydytojo dešimtys tūkstančių pacientų prašo testų rinkinių, o turi tik kelis šimtus – kaip juos padalyti?“ – kalbėjo Chen Qiushi.

Pasak jo, daugelis pacientų nuleidžia rankas ir grįžta namo aplankę „penkias ar šešias“ ligonines. „Taip yra todėl, kad jiems ilgai tenka stovėti eilėje, kol sulaukia diagnozės. Tik tada, kai liga diagnozuojama, galima patekti į ligoninę. Visos ligoninės, kuriose apsilankiau, teigė, kad joms trūksta lovų“, – aiškino vyriškis.

Sausio 30-ąją paskelbtame vaizdo įraše Chen Qiushi atskleidė pasidalinęs savo buvimo vieta „su keliais draugais Uhane“.

Jis toliau tęsė pasakojimus apie tokių medicininių priemonių kaip kaukės, nuo pavojingų medžiagų apsaugantys kostiumai ir kitokios apsauginės priemonės trūkumą, o svarbiausia – medicinos personalo ir virusą galinčių nustatyti testų rinkinių trūkumą.

„Mums reikia gydytojų. Protrūkis tebėra rimtas. Daugelis problemų nėra sprendžiamos. Man ir vėl skambino iš teisingumo departamento. Taip pat skambino iš Čingdao policijos nuovados. Manęs klausė, kur esu, ir prašė bendradarbiauti vykdant tyrimą“, – kalbėjo Chen Qiushi.

Vyriškis pasakojo, kad pareigūnai klausė, kur jis gyvena, ir sakė kalbėjęsi su jo tėvais.

„Aš bijau. Priešais mane yra virusas, už manęs – Kinijos teisėsauga“, – vaizdo įrašo pabaigoje, žvelgdamas į kamerą, sakė Chen Qiushi.

Jis pažadėjo ir toliau informuoti apie situaciją, kol tik bus gyvas.

„Aš nebijau net mirties. Nejau manai, kad bijau tavęs, Kinijos komunistų partija?“ – kalbėjo Chen Qiushi.

Jam pradingus, socialinių tinklų kanalai nutilo. Tada vyro draugas Xu XiaoDong paskelbė vaizdo įrašą, kuriame tvirtina, kad Kinijos pareigūnai jėga suėmė Chen Qiushi ir konfiskavo išmanųjį telefoną, tapusį jo žinučių perdavimo įrankiu.

Xu XiaoDong sakė, kad pareigūnai Chen Qiushi tėvams pareiškė, jog jis buvo paveiktas viruso ir uždarytas į karantiną. Tačiau Chen Qiushi tėvams kol kas nepavyko susisiekti su juo telefonu – su tokia problema kitų į karantiną uždarytų asmenų artimieji nesusiduria.

Kitas piliečių žurnalistikos atstovas Fang Bin buvo trumpam sulaikytas, tačiau penktadienio vakarą paskelbė naują vaizdo įrašą.