Turkijos kariuomenė į Idlibą išsiuntė šimtus tankų ir šarvuočių, ir jau atakavo 115 Sirijos taikinių, atsakydama į Rusijos remiamų Sirijos pajėgų išpuolius, per kuriuos šį mėnesį šiaurės vakarų provincijoje žuvo mažiausiai 12 turkų karių. Masinis dislokavimas turėtų paskatinti sirų karius pasitraukti iš teritorijų, esančių netoli Turkijos pozicijų.

Idlibo perėmimas suteiktų B. Assadui svarbią strateginę pergalę, tačiau Turkijai tai reikštų mažesnę įtaką pokario Sirijoje, kur ji remia sukilėlius nuo pat konflikto pradžios 2011 metais.

Turkijos, Rusijos ir Irano susitarimas prieš trejus metus atšaukė suplanuotą puolimą ir leido teritorijoje dislokuoti Turkijos karius.

Tačiau Sirija ir jos užsienio sąjungininkai per kelis mėnesius prie Idlibo centro priartėjo pakankamai, kad galėtų kontroliuoti strateginius greitkelius, ir dabar yra pasirengę nugalėti opozicijos pajėgas, sudarytas iš buvusių „Al-Qaeda“ narių ir Turkijos remiamų sukilėlių.

Vienas iš pagrindinių R. T. Erdogano sąjungininkų pabrėžė, kad Turkijos prezidentui vertėtų peržiūrėti savo ryšius su Rusija po to, kai Maskvos remiami Sirijos kariai nukovė keliolika turkų karių.

Augantis Turkijos karinis susidomėjimas Idlibu dar labiau padidina šalies geopolitinę riziką ir spaudimą rinkoms.

„Erdoganui Idlibas yra egzistencinis klausimas, – tviteryje samprotauja Artimųjų Rytų instituto Ekstremizmo ir kovos su terorizmu programos direktorius Charlesas Listeris. – Kadangi panašu, jog Turkijos ir Rusijos derybos įstrigo arba nutrūko, sunku neįsivaizduoti vienokio ar kitokio Turkijos pasipriešinimo.“

Pirmadienį gavus pranešimą apie turkų karių žūtį, Turkijos akcijos ir obligacijos smuko. Lyginamasis indeksas „Borsa Istanbul 100“ nukrito iki 2,2 proc. – tai didžiausias nuosmukis nuo spalio mėnesio.

Dešimties metų termino vyriausybės obligacijų pajamingumas per dvi dienas pakilo 47 baziniais punktais iki 11,14 proc. Lira susilpnėjo dolerio atžvilgiu nepaisant to, kad valdžios institucijos šią savaitę apribojo likvidumą ofšorinėje rinkoje, siekdamos atgrasinti perpardavėjus.

Praėjusią savaitę R. T. Erdoganas pagrasino jėga nutraukti B. Assado pajėgų vykdomą kai kurių Turkijos postų apgultį, jei šios iki vasario pabaigos neatsitrauks. Kol kas neaišku, ar Sirijos vyriausybės lojalistų artilerijos išpuolis, pirmadienį nusinešęs penkių Turkijos karių gyvybes, privers jį veikti dar greičiau.

Išpuoliai prieš Sirijos taikinius atsiliepė trims sirų tankams, dviem artilerijos vienetams ir kariniam sraigtasparniui, be to, galėjo būti nukauta keliasdešimt B. Assadą palaikančių karių, pranešė Turkijos gynybos ministerija. Sudėtingame Sirijos pilietiniame kare neįmanoma patvirtinti tikslaus aukų skaičiaus.

R. T. Erdoganas pirmadienį vakare, sieną kertant šarvuočių srautui, susitiko su karine vadovybe. Vėliau jo kabinetas pranešė, kad Turkija neketina atsisakyti savo veiksmų siekiant užkirsti kelią kautynėms Idlibe ir naujai pabėgėlių bangai, skelbia valstybinė agentūra „Anadolu“.

Skaičiuojama, kad Idlibe gyvena maždaug 3 milijonai žmonių, įskaitant tuos, kurie pabėgo iš Alepo. Kilus suirutei jie neturės kur išvykti, nebent į Turkiją. Turkijoje jau glaudžiasi apie 4 milijonus sirų. Šalis teigia, kad nepajėgs susitvarkyti su dar 1 ar net 2 milijonais pabėgėlių, kurie gali bandyti kirsti jos sieną Idlibo griūties atveju.

R. T. Erdoganas taip pat baiminasi, kad nauja pabėgėlių banga sumažins sukilėlių galimybes užsitikrinti reikšmingą vaidmenį būsimose taikos derybose.

Turkijos pareigūnai pranešė, kad derybos su Rusijos delegacija Ankaroje šeštadienį ir pirmadienį neatnešė apčiuopiamų rezultatų ir pridūrė, kad R. T. Erdoganas ir Vladimiras Putinas galbūt susitiks aptarti situacijos akis į akį.

R. T. Erdogano atstovas spaudai Ibrahimas Kalinas minėjo, jog derybų metu Turkija priminė Rusijai jos atsakomybę garantuoti susitarimą, nuo kurio 2017 m. prasidėjo Idlibo puolimas.

Antradienį Ankaroje Nacionalistinio judėjimo partijos lyderis Devletas Bahceli, pagrindinis R. T. Erdogano sąjungininkas parlamente, pareiškė, kad po turkų karių žūties Turkija turėtų peržiūrėti savo ryšius su Rusija.

Turkijos ir Rusijos interesai Sirijoje nesutampa, o Ankara „turėtų ruoštis pulti Damaską, jei neliktų kitos išeities“, – pridūrė D. Bahceli.

Kautynės Idlibe žymi žemiausią tašką Maskvos ir Ankaros santykiuose nuo 2015 m., kai Turkijos naikintuvai numušė Rusijos karo lėktuvą.

Panašu, kad V. Putinas ir R. T. Erdoganas varžosi dėl dominavimo Artimuosiuose Rytuose ir rytiniame Viduržemio jūros regione, bandydami neperžengti savo komplikuoto aljanso ribų.

Jamesas Jeffrey, JAV pasiuntinys Sirijoje ir specialusis pasiuntinys pasaulinėje koalicijoje prieš „Islamo valstybę“, vyksta į Ankarą tartis su aukščiausiais Turkijos pareigūnais dėl B. Assado režimo atakos Idlibe ir kitomis su Sirija susijusiomis temomis, praneša Valstybės departamentas.