Numušus sirų kariuomenės sraigtasparnį žuvo abu jo pilotai, pranešė padėtį šalyje stebinti organizacija ir naujienų agentūros AFP korespondentas.

„Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) informavo, kad orlaivis sudužo netoli Kamino kaimo, esančio į pietryčius nuo Idlibo. Kaip pranešama, į sraigtasparnį pataikė turkų pajėgų raketa.

Sirijos ginkluotąsias grupuotes sukilėlių anklave šiaurės vakarų Sirijoje remianti Ankara pripažino, kad toks incidentas įvyko, bet atsakomybės už jį neprisiėmė.

Incidentas įvyko Sarakibo rajone netoli Nairabo gyvenvietės. Informacija dėl to, kas numušė sraigtasparnį, yra prieštaringa, nurodė „Sabah“. Vieni šaltiniai teigė, kad jį numušė opozicinė Sirijos nacionalinė armija, o kiti nurodė, kad tai padarė turkų kariškiai.

Incidento vietoje AFP korespondentas matė dviejų pilotų palaikus ir sraigtasparnio nuolaužas.


Oficialaus Sirijos nacionalinės armijos ar Ankaros patvirtinimo kol kas nebuvo.

Pirmadienį pranešta, kad Turkijos armija atsakydama į apšaudymą Idlibe – paskutinėje svarbioje sukilėlių tvirtovėje – smogė 115-ai Sirijos vyriausybės pajėgų taikinių.


Turkijos gynybos ministerija nurodė per šiuos smūgius „neutralizavusi“ 101 Damasko režimo karį ir numušusi Sirijos pajėgų sraigtasparnį.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas antradienį perspėjo, kad Sirija „brangiai sumokės“ už bet kokį išpuolį prieš Ankaros kariuomenę, praėjus dienai po to, kai per Damasko režimo artilerijos smūgius žuvo penki turkų kariai.

„Kuo daugiau jie puls mūsų kareivius, tuo didesnę kainą jie sumokės“, – per vieną ceremoniją Ankaroje pareiškė R. T. Erdoganas.

Jis pažadėjo trečiadienį atskleisti, kokių veiksmų imsis vyriausybė, reaguodama į padėties paaštrėjimą Sirijos šiaurės vakarinėje Idlibo provincijoje – paskutinėje sukilėlių tvirtovėje.

SOHR: per Sirijos režimo antskrydžius Idlibo mieste žuvo 12 civilių


Sirijos vyriausybinių pajėgų antskrydžiai Idlibo mieste antradienį pražudė mažiausiai 12 civilių, praneša karą Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

SOHR duomenimis, pusė žuvusiųjų per antskrydžius buvo nepilnamečiai.
Idlibo miestas yra pačio paskutinio Sirijos sukilėlių bastiono centras.

Sirijos vyriausybinės pajėgos ir jų sąjungininkai antradienį iš sukilėlių galutinai perėmė svarbaus greitkelio šalies šiaurės vakaruose kontrolę, praneša karą Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Greitkelio M5 kontrolę Sirijos prezidento Basharo al-Assado pajėgos perėmė pradėjusios paskutinio sukilėlių bastiono Idlibo puolimą. Tai yra pirmas kartas nuo 2012-ųjų, kai vyriausybė kontroliuoja visą greitkelį M5, kuris jungia sostinę Damaską su dideliais Hamos, Homso ir Alepo miestais.

„Režimas perėmė Rašidin al Rabėjos vietovę“ Alepo provincijoje, naujienų agentūrai AFP patvirtino SOHR vadovas Rami Abdel Rahmanas. „Tai reiškia, kad jie pirmą kartą nuo 2012-ųjų kontroliuoja visą M5“, – teigė jis.

Per 2011 m. nuo antivyriausybinių protestų prasidėjusį konfliktą B. al-Assado režimas prarado didelę dalį šalies teritorijos sukilėliams. Su Rusijos, kuri atsiuntė savo karius 2015 m., ir Irano pagalba Sirijos prezidentui lojalios pajėgos sugebėjo susigrąžinti didžiąją dalį prarastos teritorijos.

Paskutinės sukilėlių ir džihadistų kontroliuojamos teritorijos yra Idlibo provincijoje ir nedideliuose kaimyninių Alepo ir Latakijos provincijų ruožuose. Idlibo provincijoje gyvena apie 3 mln. žmonių, dauguma jų jau anksčiau buvo priversti bėgti iš savo namų kitose šalies vietose.