Šis žingsnis yra rimčiausia grėsmė abiejų šalių aljansui nuo tada, kai Filipinų prezidentu tapo Rodrigo Duterte.

Filipinų užsienio reikalų sekretorius Teodoro Locsinas Jr. socialiniame tinkle „Twitter“ informavo, kad JAV diplomatinės atstovybės Maniloje vadovo pavaduotojas gavo pranešimą apie Viešinčių pajėgų susitarimo (Visiting Forces Agreement, VFA) nutraukimą.

Užsienio reikalų sekretorius atsisakė pateikti daugiau detalių apie šį žingsnį, motyvuodamas „diplomatiniu etiketu“.

J. Locsinas pranešimą apie sutarties nutraukimą pasirašė R. Duterte nurodymu. Ūmaus būdo ir aštrią retoriką mėgstantis prezidentas dažnai kritikuoja JAV saugumo politiką ir pažeria pagyrimų Rusijos bei Kinijos kursui, nors Amerikos ir Filipinų ginkluotąsias pajėgas sieja glaudūs istoriniai ryšiai.

Praėjusią savaitę per klausymus Senate J. Locsinas įspėjo, kad saugumo susitarimo su Vašingtonų nutraukimas pakenktų Filipinų saugumui ir paaštrintų padėtį ginčijamoje Pietų Kinijos jūroje. JAV kontingento buvimas strategiškai svarbiame vandens kelyje laikomas vienu iš svarbiausių Kinijos, reiškiančios pretenzijas į beveik visą jūrą, atgrasymo veiksnių.

T. Locsinas siūlė užuot nutraukus saugumo paktą, jį peržiūrėti ir išspręsti ginčijamus klausimus.

Filipinų gynybos ir kariuomenės atstovai kol kas jokių komentarų nepateikė.

1999 metais pasirašytas paktas nustos galioti praėjus 180 dienų po to, kai Vašingtonas gavo Manilos pranešimą apie susitarimo nutraukimą. Tačiau šalys vadinamuoju laukimo periodu dar gali nuspręsti išsaugoti paktą.