„Sinn Fein“ iškovojo 14 vietų daugiau nei 2016 metais. Ankstų antradienio rytą baigus skaičiuoti rinkėjų balsus, paaiškėjo, kad partija per šiuos rinkimus iškovojo 37 iš 160 vietų Airijos žemuosiuose parlamento rūmuose. Tai istorinis rezultatas „Sinn Fein“.

Partijos „Sinn Fein“ iškilimą – nuo 13,8 proc. balsų 2016 metais vykusiuose Airijos visuotiniuose rinkimuose – lėmė rinkėjų nepasitenkinimas valdančiosios partijos nesugebėjimu spręsti benamių, būstų trūkumo ir staigaus nuomos kainų šuolio problemų bei sveikatos apsaugos krizė Airijoje.

Partijai „Fianna Fail“ atiteko 38 vietos parlamente, o ministro pirmininko Leo Varadkaro vadovaujama partija „Fine Gael“ gavo 35 vietas – 15 vietų mažiau nei per ankstesnius rinkimus.

Žaliųjų partijos pasirodymas šiuose rinkimuose yra geriausias iki šiol. Ji iškovojo 12 vietų.

Rinkėjų aktyvumas šeštadienį vykusiuose rinkimuose siekė 62,9 proc.
Tikėtina, kad derybos dėl vyriausybės suformavimo bus ilgos. Prieš rinkimus „Fine Gael“ ir „Fianna Fail“ atsisakė sudaryti koaliciją su „Sinn Fein“ dėl jos mokesčių politikos ir ankstesnių sąsajų su Airijos respublikonų armija (IRA).

Jau po rinkimų, sekmadienį, premjeras ir partijos „Fine Gael“ lyderis L. Varadkaras pripažino, kad bus sunku suformuoti vyriausybę. Tuo metu „Fianna Fail“ lyderis Michaelas Martinas neatmetė galimybės dirbti su „Sinn Fein“, bet teigė, kad „išlieka reikšmingų nesutarimų“.

Tuo metu „Sinn Fein“ lyderė Mary Lou McDonald rinkimų rezultatus pavadino „revoliucija prie balsavimo urnos“.

„Žmonės nori kitokios, naujos politikos ir geresnės vyriausybės – naujos vyriausybės, ir manau, kad „Sinn Fein“ bus to pagrindas“, – teigė ji.