Teismas taip pat liepė T. Obiangui sumokėti 30 mln. eurų baudą, kuri buvo atidėta užpernai paskelbtu pradiniu nutarimu.

Pusiaujo Gvinėjos prezidento Teodoro Obiango Nguemos, valdančio savo šalį pastaruosius 40 metų, sūnus, buvo nuteistas už tai, kad naudojo valstybės lėšas prabangiam gyvenimui Paryžiuje.

T. Obiangas, taip pat einantis Pusiaujo Gvinėjos viceprezidento pareigas, apskundė verdiktą, tačiau apeliacinis teismas Prancūzijos sostinėje pirmadienį skyrė jam net griežtesnę bausmę, panaikindamas atidėjimo nuostatą baudai.

Liūdnai pagarsėjęs mergišius, mėgstantis važinėti greitais automobiliais ir kolekcionuoti velionio JAV dainininko Michaelo Jacksono atmintinus daiktus, pastarajame teismo posėdyje nedalyvavo.

50 metų politikui iškelta byla dėl įtarimų, kad jis apmokėdavo iš Pusiaujo Gvinėjos iždo grobstomomis lėšomis savo prabangų gyvenimo būdą Paryžiuje, kur T. Obiangas turi įsigijęs šešiaaukštį namą, esantį itin ištaigingame sostinės rajone.

Pirmajame teismo posėdyje, kuriame jis taip pat nedalyvavo, teisėjai nutarė, kad jo 107 mln. eurų vertės namas, kuriame yra įrengtas hamamas ir paauksuoti čiaupai, turėtų būti konfiskuotas kartu su kitu turtu.

Su korupcija kovojančių nevyriausybinių organizacijų inicijuota byla yra viena iš trijų, iškeltų Afrikos lyderių giminaičiams. Aktyvistai tikisi, kad šios bylos liudija apie atsinaujinusį prancūzų valdžios norą užkirsti kelią pinigų plovimui.

Paryžius jau ilgą laiką yra pamėgtas neteisėtai praturtėjusių veikėjų, palaikančių ryšius su politiniais lyderiais Afrikoje, ypač buvusiose Prancūzijos kolonijose.

Atliekant pirminę kratą T. Obiango namuose, tyrėjams teko nuomotis sunkvežimius, kad išvežtų kaip įrodymą ištisą parką tokių automobilių kaip „Bugatti“, „Ferrari“ ir „Rolls-Royce“.

Prieš tai, kai T. Obiango tėvas paaukštino jį ir paskyrė viceprezidentu, politikas ėjo žemės ūkio ir miškininkystės ministro pareigas. Jei atsilaisvintų valstybės vadovo postas, T. Obiangas galėtų jį užimti.

Pusiaujo Gvinėja, vienintelė ispanakalbė Afrikos valstybė, yra trečia pagal dydį žemyne pagal naftos gavybą, tačiau daugiau nei pusė iš jos 1,2 mln. gyventojų gyvena žemiau skurdo ribos.

Žmogaus teisių organizacijos nuolat kaltina šalies valdžią korupcija, represiniais įstatymais, žudymais be teismo sprendimų ir kankinimu.

Prezidentas T. Obiangas Nguema jau keturis dešimtmečius geležiniu kumščiu valdo Pusiaujo Gvinėją.

Jis per kruviną perversmą 1979 metų rugpjūtį nuvertė savo dėdę Francisco Maciasą Nguema ir po kelių mėnesių tapo prezidentu.

Nuo to laiko jis sulaukė mažiausiai šešių pasikėsinimų nužudyti ar mėginimų surengti valstybės perversmą.

Remiantis ankstesniais pranešimais, prie vėliausio, 2017 metų gruodį surengto, tokio bandymo prisidėjo grupė veikėjų iš Čado, Centrinės Afrikos Respublikos (CAR) ir Sudano.