Siekdama pakurstyti daugiau nei keturis mėnesius trunkančius, bet jau silpstančius antivyriausybinius protestus, grupė protestuotojų trumpam uždarė kelis mieste esančius studentų kompleksus.

Iš viso nuo protestų pradžios per smurto protrūkius žuvo daugiau nei 540 irakiečių, skelbia Irako žmogaus teisių komisija.

Praėjusią savaitę Irako vidaus reikalų ministras nurodė padidinti saugumo pajėgų pareigūnų skaičių mokyklose, universitetuose ir valstybinėse įstaigose, siekiant, kad jos visiškai atsidarytų po užsitęsusių sėdimųjų protestų.

Protestai kilo Irako sostinėje ir šiitiškoje pietinėje dalyje spalio 1 dieną, irakiečiams piktinantis dėl darbo vietų trūkumo, prastos viešųjų paslaugų kokybės ir giliai įsišaknijusios korupcijos. Vėliau šios akcijos peraugo į raginimus pertvarkyti vyriausybę, valdžiai smurtu atsakius į demonstracijas.

Nors mokyklos ir keliai vėl atsidaro, o visoje šalyje protestuotojų aikštėse sumažėjo, studentai nesitraukia ir toliau aktyviai rengia demonstracijas.

Jie nepalaikė Mohammado Allawi kandidatūros į Irako vyriausybės vadovo postą, nes laiko šį buvusį ryšių ministrą pernelyg artimu valdančiajam šalies elitui, prieš kurį jie iki šiol protestuoja.

M. Allawi turi iki kovo 2 dienos suformuoti naują vyriausybę, o paskui ją tvirtins parlamentas.