Istoriškai su Airijos respublikonų armija (IRA) ir jos kruvina kova už Airijos suvienijimą susijusi partija „Sinn Fein“ šeštadienio rinkimuose surinko 24,5 proc. pirmojo pasirinkimo balsų. Ji nugalėjo dvi centristines partijas „Fine Gael“ ir „Fianna Fail“, buvusias valdžioje ištisą amžių nuo tada, kai Airija gavo nepriklausomybę nuo Britanijos.

„Fianna Fail“ surinko 22,2 proc. balsų, o dabartinio premjero Leo Varadkaro (Lio Varadkaro) partiją pirmuoju pasirinkimu palaikė 20,9 proc. rinkėjų.

„Sinn Fein“ pasiūlymai, kaip įveikti būsto krizę ir išspręsti braškančios sveikatos apsaugos sistemos problemą, į savo pusę palenkė daug jaunų rinkėjų. Šalis vis dar bando susitvarkyti su pasaulio finansų krizės, sudrebinusios „keltų tigru“ vadintą ekonomiką 2008 metais, padariniais.

Pirmadienį tęsiasi balsų skaičiavimas, siekiant išsiaiškinti, kam atiteks likę mandatai 160 vietų žemuosiuose parlamento rūmuose. Pagal Airijos naudojamą proporcinio atstovavimo sistemą, rinkėjai reitinguoja kandidatus, o žemesnes pozicijas užėmusių arba išrinktų kandidatų vietas dalinasi konkurentai.

Mažai tikėtina, kad kuriai nors partijai pavyks laimėti 80 vietų, kad galėtų turėti daugumą parlamente. Todėl koalicinės vyriausybės formavimas atrodo neišvengiamas, nors suformuoti tvirtą aljansą bus sunku.

Dar prieš rinkimus „Fianna Fail“ ir „Fine Gael“ pareiškė, kad neformuos koalicijos su „Sinn Fein“ dėl jos ryšių su Airijos respublikonų armija (IRA), kuri nusiginklavo pagal taikos susitarimą.

L. Varadkaras ir dabar nurodė, kad „Fine Gael“ pozicija nepasikeitė.

Tačiau paaiškėjus „Sinn Fein“ triumfo mastui, „Fianna Fail“ lyderis Michealas Martinas pareiškė: „Aš esu demokratas.“

„Aš klausau žmonių. Gerbiu elektorato spendimą“, – sakė jis airių transliuotojui RTE.

IRA yra atsakinga už žudymus, sprogdinimus ir kitus smurto išpuolius per tris dešimtmečius trukusį konfliktą, vadinamą „Neramumais“ (Troubles), Šiaurės Airijoje. Per Šiaurės Airijos provincijos ir Airijos Respublikos sujungimo siekusių pajėgų konfliktą su Šiaurės Airijos pasilikimo Jungtinėje Karalystėje šalininkais žuvo daugiau nei 3,5 tūkst. žmonių.

„Sinn Fein“ šalininkai pabrėžia, kad nuo 1998-ųjų Didžiojo penktadienio taikos susitarimo jau praėjo daugiau nei 20 metų. Be to IRA sudėjo ginklus prieš 15 metų, pažadėjusi siekti savo tikslų politinėmis priemonėmis.

Dabar „Sinn Fein“ yra atstovaujama Šiaurės Airijos vyriausybėje pagal taikos proceso metu sudarytą valdžios pasidalijimo susitarimą.

„Šis balsavimas už „Sinn Fein“ reiškia (balsavimą) už „Sinn Fein“ buvimą vyriausybėje, už tai, kad „Sinn Fein“ įneštų permainų, už tai, kad „Sinn Fein“ būtų išbandyta, kad „Sinn Fein“ įgyvendintų (pažadus)", – sakė partijos lyderė Mary Lou McDonald.

„Mes norime kalbėtis su visais, kurie yra suinteresuoti pateikti vyriausybės programą. Kalbu apie būsto krizės problemos sprendimą, apie sveikatos (sistemos) krizės sprendimą ir galimybę atsikvėpti šeimoms ir darbininkams, taip pat naujos gyvybės suteikimą vyriausybei“, – sakė ji.