Rusijos vidurio regione esančio Penzos miesto karinis teismas paskelbė verdiktą vadinamojoje „Tinklo“ (rus. „Set“) byloje, naujienų agentūrai AFP pranešė vieno iš septynių kaltinamųjų advokatas Sergejus Morgunovas.

Teisių aktyvistai ir gynybos advokatai griežtai kritikavo šią bylą, kurią prižiūrėjo sovietinio KGB perėmėja Federalinė saugumo tarnyba (FSB). Jie tvirtino, kad vyrai buvo kankinami.

Visi septyni vyrai savo kaltę neigė.

Dmitrijui Pčelincevui ir Iljai Šakurskiui teismas skyrė atitinkamai 18 ir 16 metų kalėjimo už tai, kad įkūrė „teroristinę organizaciją“ ir įvykdė virtinę kitų nusikaltimų.

FSB teigimu, 27 metų D. Pčelincevas įkūrė organizaciją „Tinklas“, neva siekusią nuversti vyriausybę ir rengti išpuolius prieš vyriausybės įstaigas bei jų darbuotojus.

Likę penki vyrai buvo pripažinti kaltais dėl dalyvavimo organizacijos veikloje.

Keli grupės nariai taip pat buvo nuteisti dėl neteisėto šaunamųjų ginklų bei sprogmenų laikymo ir bandymo parduoti narkotikų.

Penki iš septynių nuteistųjų jiems skirtas bausmes atliks griežčiausio apsaugos režimo kalėjime.

Dauguma iš šių 2017 ir 2018 metais sulaikytų vyrų tvirtino, kad buvo mušami ir kankinami elektra siekiant išgauti prisipažinimus.

Vienas vyrų laukdamas teismo susirgo tuberkulioze, sako jo artimieji.

FSB pranešė, kad per kratas aptiko du pistoletus „Makarov“ ir granatą.

„Memorial“, autoritetingiausia žmogaus teisių organizacija Rusija, paskelbė šiuos vyrus politiniais kaliniais, apibūdinusi juos kaip kairiojo sparno aktyvistus ir antifašistus.

Atvirame laiške šių vyrų artimieji jiems pareikštus kaltinimus pavadino „sufabrikuotais“ ir pareikalavo užtikrinti sąžiningą teismą.

„Viskas šioje byloje išgalvota“, – rašoma laiške, kurį išplatino nevyriausybinė organizacija „Už žmogaus teises“.

„Tai žvėriškai griežtas verdiktas, bet mes nieko kita ir nesitikėjome“, – naujienų agentūrai AFO sakė „Memorial“ atstovas Olegas Orlovas.

Tai yra viena iš kelių FSB inicijuotų bylų.

Kritikai sako, kad ji analogiška bylai prieš kitą tariamai ekstremistinę organizaciją „Naujoji didybė“ (rus. Novoje veličije), kurios jauni nariai taip pat kaltinami rezgę sąmokslą nuversti Rusijos vyriausybę.

Anot kritikų, abi bylas sufabrikavo saugumo tarnybos, pasitelkusios slaptų liudytojų parodymus ir prievarta išgautus prisipažinimus.