Sviedinys, svėręs 1 270 kg, pakilo į orą virš vietos, kur vyko Stimbout Springso miestelio žiemos karnavalo šventė, ir sprogęs nušvietė padangę ryškiai raudonomis ugnimis, išprovokuodamas sužavėtų žiūrovų aikčiojimus, pranešė vietos dienraštis „The Steamboat Pilot & Today“.

Stimbout Springso pirotechnikos meistrų komandai, kūrusiai šį užtaisą septynerius metus, vadovavo Timas Bordenas. Jie mėgino pasiekti pasaulio rekordą praeitais metais, bet to nepavyko padaryti, nes sviedinys sprogo mortyros vamzdyje, nepakilęs nuo žemės, nurodė laikraštis.

Abu mėginimus stebėjo Guinnesso pasaulio rekordų knygos atstovai. Šios organizacijos atstovė Christina Conlon patvirtino, kad šeštadienį paleistas užtaisas buvo didžiausias pasaulyje.

Užtaisas buvo 181 kilogramu sunkesnis už ankstesnį rekordininką – 1 087 kg fejerverką, 2018 metais iššautą Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Po fejerverkų šou buvo surengta ceremonija, per kurią T. Bordenui ir jo komandai buvo įteiktas pasaulio rekordo sertifikatas. Ch. Conlon atkreipė dėmesį, kad komanda pademonstravo tvirtybę ir atkaklumą, tęsdama savo pastangas po praeitų metų nesėkmės.

Komanda patyrė nemažai kliūčių: siaučiant žiemos audrai ant 7,92 metro ilgio mortyros, panaudotos minėtam užtaisui iššauti, iškrito daugiau kaip 60 cm sniego. Dėl tos pačios priežasties patį sviedinį buvo sunku nugabenti į numatytą paleidimo vietą.

T. Bordenas sakė, kad nuvalyti sniegą nuo kelio iki mortyros buvo sunkiau negu patį užtaisą parengti šūviui.