Šio Azijos finansų centro sveikatos apsaugos pareigūnai paskelbė, jog įgula ir panašaus dydžio keleivių grupė paleisti iš karantino, kuris buvo paskelbtas nerimaujant, kad kai kurie įgulos nariai galėjo per ankstesnę kelionę užsikrėsti naujuoju virusu.

Laivu „World Dream“ sausio 19–24 dienomis į Vietnamą plaukė trys keleiviai kinai, kuriems vėliau buvo diagnozuotas į ūmaus kvėpavimo takų sutrikimo (SARS) sukėlėją panašus koronavirusas, atsiradęs Kinijoje gruodžio mėnesį ir jau nusinešęs daugiau kaip 800 gyvybių.

Honkongo vyriausybė uždarė laivą jam trečiadienį atplaukus į miestą ir vykdė testus įgulos nariams, bet sakė, kad keleiviams testai nebūtini, nes jie neturėjo kontaktų su sergančiais praėjusio mėnesio kelionės keleiviais.

Virusu, kuris atsirado Uhano mieste centrinėje Kinijoje, pagrindinėje šalies teritorijos dalyje jau užsikrėtė daugiau kaip 36 tūkst. žmonių, o Honkonge – dar mažiausiai 26.

Laive izoliuoti keleiviai ir įgulos nariai jame turėjo likti iki antradienio, nes Honkongo pareigūnai sakė, kad tyrimai užtruks mažiausiai keturias dienas.

Tačiau sveikatos apsaugos aukščiausio rango pareigūnas uoste Leung Yiu-hongas sekmadienį sakė, kad „visų tyrimų rezultatai gauti šiandien po pietų ir visi jie yra neigiami“.

Pareigūnas pridūrė, kad keleivių tikrinti nereikia, nes pavojus jiems buvo palyginti nedidelis. Nė vienam iš 3,6 tūkst. laive buvusių žmonių išėjus nereikės savarankiškai laikytis karantino priemonių.

Išlipęs iš laivo keleivis Rocky Chanas sakė, kad karantino sąlygos buvo „geros“, nors priverstinis sėdėjimas laive sukėlė jam problemų.

„Buvo paveiktas mano darbas“, – sakė jis, bet pridūrė, kad laiškas, kurį jis gavo iš Sveikatos apsaugos departamento, turėtų išspręsti visus klausimus.

Kompanijos „Dream Cruises“ rinkodaros viceprezidentė Phoebe Yip Ching-man sakė, kad kompanija organizavo dešimtis autobusų keleiviams į miestą atvežti ir kad daugiau kaip 100-ui užsieniečių buvo užsakyti viešbučių kambariai, už kuriuos jiems nereikės mokėti.

Honkonge sekmadienį prasidėjo 14 dienų karantinas visiems iš Kinijos pagrindinės dalies atvykstantiems žmonėms, taip bandant stabdyti viruso plitimą.

Miesto sveikatos apsaugos ministras sekmadienį ryte sakė, kad kol kas likti namuose, viešbučių kambariuose ar vyriausybės įrengtoje karantino stovykloje nurodyta 468 žmonėms.