Šis pasveikinimas smarkiai supykdė A. Merkel koalicijos partnerius.

Vokietijos kanclerės Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) narys Christianas Hirte, buvęs vyriausybės įgaliotinis komunistinėje Rytų Vokietijoje bei ekonomikos ministro pavaduotojas, tviteryje parašė atsistatydinantis A. Merkel pareiškus, kad jis nebegali eiti savo pareigų.

Vokietijos vyriausybės atstovas Steffenas Seibertas patvirtino atleidimą.

Ch. Hirte atleidimas – tai dar vienas libertarinių pažiūrų politiko Th. Kemmericho išrinkimo atgarsis.

Per trečiadienį įvykusius rinkimus kraštutinė dešinioji partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) palaikė Th. Kemmericho kandidatūrą, kaip ir regioninis A. Merkel CDU padalinys, nepaisęs partijos vadovybės pageidavimų.

Th. Kemmericho sprendimas priimti AfD balsus papiktino ne tik kairiosios pakraipos partijas, bet ir daugelį jo paties centro dešiniųjų stovykloje.

A. Merkel jo išrinkimą pavadino „neatleistinu“.

Laisvosios demokratų partijos (FDP) atstovas kitą dieną po išrinkimo pranešė ketinantis pasitraukti, nors dar neaišku, kada tai įvyks, ir ar Tiuringijos žemėje bus surengti nauji rinkimai.

Tiuringijos CDU skyriaus vadovo pavaduotojas Ch. Hirte per tviterį pasveikino Th. Kemmerichą, kad jis „laimėjo rinkimus kaip centro kandidatas“. Politikas sakė, kad tai rodo, jog regionas atsisako savo ankstesnės kairiosios vyriausybės, bet nepaminėjo AfD vaidmens išrenkant šios žemės vyriausybės vadovą.

Centro kairieji socialdemokratai (SPD) – A. Merkel partneriai dažnai įtampos kamuojamojoje valdančioje koalicijoje – irgi pareiškė, kad Ch. Hirte negali likti savo poste.

Koalicijos vadovai šeštadienį susitiko aptarti padėties Tiuringijoje, paskatinusios naują kritiką A. Merkel įpėdinės CDU pirmininkės poste Annegret Kramp-Karrenbauer (Anegret Kramp-Karenbauer) atžvilgiu.