Vidaus reikalų ministerija paviešino praėjusio mėnesio pabaigoje įvykusio susitikimo filmuotą medžiagą, kurioje buvo matyti, kaip 92 metų Julija Charitonova ir 94 metų jos sesuo Rozalina sveikindamosi apsikabino ir pasibučiavo, o jų šeimos nariai šią sceną stebėjo su ašaromis akyse.

„Aš jos ieškojau, visada ieškojau“, – kalbėjo Rozalina, laikydama sesers ranką.

Būdamos paauglės, seserys gyveno su savo tėvais Stalingrade – mieste, kuris dabar vadinamas Volgogradu ir kuriame vyko vienos kruviniausių Antrojo pasaulinio karo kautynių.

Seserys buvo išskirtos 1942 metais evakuojant civilius gyventojus iš miesto, kad jie nepakliūtų į nacių apsuptį.

Jaunesnioji sesuo Julija, gimusi 1928 metais, kartu su motina buvo evakuota į Penzos miestą, maždaug už 500 kilometrų į šiaurę.

Tuo tarpu vyresnioji sesuo Rozalina, gimusi 1926 metais, kartu su gamyklos darbuotojais buvo evakuota į pramoninį Čeliabinsko miestą Uralo regione, esantį maždaug už 1,4 tūkst. kilometrų į šiaurės rytus.

„Išskirtos jaunystėje, šios moterys per 78 ilgus metus niekada neprarado vilties dar kartą išvysti viena kitą“, – sakoma policijos atstovės spaudai Irinos Volk pranešime.

Pasak I. Volk, seserų susitikimas įvyko Čeliabinske – po to, kai Julijos dukra paprašė policijos pagalbos ieškant jos tetos.

Rozalina jau anksčiau mėgino ieškoti sesers per televizijos laidą, organizuojančią dingusių šeimos narių paieškas, tačiau nesėkmingai.

Policija išsiaiškino, kad Rozalina dalyvavo toje laidoje ir su ja susisiekė, o vėliau suorganizavo abiejų seserų susitikimą.

Šių metų gegužės 9 dieną Rusija surengs didelio masto iškilmes, minėdama 75 metų sąjungininkų pergalės prieš nacius sukaktį.

Remiantis oficialiais duomenimis, Sovietų Sąjunga per karą patyrė ypač didelių nuostolių – žuvo 27 mln. šalies gyventojų.

Stalingrado mūšis, trukęs ilgiau kaip pusę metų, pareikalavo po daugiau nei 1 mln. karių gyvybių tiek sovietų, tiek vokiečių pusėje.

Stalingrade apsuptų vokiečių pajėgų pasidavimas 1943 metų vasario mėnesį žymėjo esminį posūkio tašką kare, kurį Adolfas Hitleris ir jo naciai galiausiai pralaimėjo.