„Trumpo administracija šiuo metu delsia patvirtinti mažiausiai šešis komercinius užsakymus... kurių bendra suma yra apie 30 mln. dolerių (27 mln. eurų), sako trys dabartiniai ukrainiečių pareigūnai ir buvęs aukšto rango JAV valdininkas, tiesiogiai susipažinę su pardavimais, dėl kurių didinama ir šiaip trapių dvišalių santykių įtampa", – nurodė „BuzzFeed“.

Visi keturi pareigūnai teigė, kad penki numatomi pardavimai buvo atidėti maždaug metams, o dar vienas – daugiau nei metams.

Jie taip pat pažymėjo, kad nesulaukė atsakymo iš D. Trumpo administracijos, kodėl nebuvo pritarta sandoriams, nors jiems patvirtinti paprastai reikia dviejų mėnesių ir Valstybės departamento licencijos.

„Ukrainiečiams būtų protinga ieškoti kitų šaltinių“, iš kurių būtų galima nusipirkti ginklų ir šaudmenų, leidinys cituoja minėtą amerikiečių buvusį pareigūną, teigiantį, kad šiuo klausimu kreipėsi į Baltųjų rūmų ir Valstybės departamento vadovybę.

JAV ambasada Kijeve atsisakė komentuoti situaciją, o Baltieji rūmai, Valstybės departamentas ir ukrainiečių koncernas „Ukroboronprom“ neatsakė į tokius prašymus.

„Du Ukrainos pareigūnai, kalbėję su „Buzz Feed News“, mano, kad vėlavimas gali būti susijęs su Kinijos bandymu įsigyti strateginės svarbos Ukrainos aviacijos ir kosmoso technologijų bendrovę, kurį mėgino užblokuoti JAV. Todėl labiau tikėtina, kad Kijevas bus įtrauktas į Pekino ir Vašingtono galios žaidimą“ , – rašoma straipsnyje.