„Edwardo prašymu ruošiu dokumentus Rusijos vidaus reikalų ministerijos Migracijos tarnybai dėl leidimo gyventi pratęsimo“, – sakė teisininkas.

Jis pažymėjo, kad amerikiečiui išduotas leidimas gyventi baigiasi šių metų balandį, todėl jam reikia iš anksto pateikti dokumentus, kad būtų pratęstas statuso galiojimas.

„Vakar su juo apie tai pasikalbėjome, ir jis paprašė manęs paruošti reikiamą medžiagą“, – nurodė A. Kučerena.

„Jam viskas gerai. Jis dirba. Su juo yra jo žmona“, – apie pokalbį su E. Snowdenu pasakojo naujienų agentūros pašnekovas.

Paklaustas, ar bėglys amerikietis ketina prašyti Rusijos pilietybės, A. Kučerena atsakė: „Šio klausimo su juo dar neaptarinėjau“.

E. Snowdenas, kadaise dirbęs ne tik NSA, bet ir JAV Centrinei žvalgybos valdybai (CŽV), 2013 metais nutekino spaudai tūkstančius slaptų dokumentų, kurie atskleidė didžiulį privačių duomenų sekimo mastą po 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų Jungtinėse Valstijose. Nuo to laiko jis gyvena užsienyje.

Jo nutekinta informacija sukėlė diplomatinį skandalą, paaiškėjus, kad NSA slapta klausėsi 35 užsienio valstybių vadovų, įskaitant Vokietijos kanclerę Angela Merkel, pokalbių telefonu.

Tėvynėje E. Snowdenui buvo pareikšti kaltinimai dėl šnipinėjimo ir valstybės turto grobstymo. Jis pabėgo iš JAV į Honkongą, kur iš pradžių rezervavo viešbučio numerį, tačiau netrukus, nuogąstaudama, jog gali būti aptiktas, jį paliko. Tada E. Snowdeną priėmė pabėgėlių grupė, su kuria jis gyveno apie dvi savaites.

Paskui buvęs NSA pareigūnas išvyko į Rusiją, kur gavo laikiną prieglobstį. 2014 metų rugpjūtį prieglobsčio laikotarpis buvo pratęstas dar trejiems metams. E. Snowdenui taip pat buvo išduotas leidimas gyventi.