Kaip išsiaiškino „Novaja gazeta“, tarp atvykstančių lėktuvų į Damasko oro uostą nėra lėktuvo iš Teherano.

Nuo Damasko oro uosto iki Hmeimo aviabazės – 227 km atstumas. Skristi „Airbus-320“– apie 40 min., t. y. lėktuvas iš Teherano, pagal tvarkaraštį, turėjo nusileisti Damaske apie pirmą valandą nakties.

Tačiau skrydžių į Sirijos sostinę tvarkaraštyje nuo vidurnakčio iki 4.40 val. apskritai nėra reisų. Vasario 6 d. 4.40 val. nusileido „Boeing 737“, atskridęs iš Bagdado. 5 val. nusileido „Airbus А320“, atskridęs iš Maskvos. Neatmetame tikimybės, kad reisas iš Teherano buvo užsakomasis.

Bet ir tokie reisai fiksuojami atskridimo ir išskridimo laikų švieslentėje. Atrodytų, kad lainerio „Airbus-320“, skridusio reisu Teheranas–Damaskas apskritai nelaukė.

Sirijos priešlėktuvinės gynybos raketa virš Damasko

Teigia, kad atsidūrė ugnies lauke

Penktadienį Rusijos kariškiai paskelbė, kad civilinis lėktuvas su 172 keleiviais vos neatsidūrė rajone, kur Izraelio aviacija smogė Sirijos sostinės Damasko priemiesčiams.

„Izraelio oro pajėgų naikintuvas F-16 vasario 6 dieną po 2 val., neįskridęs į Sirijos Arabų Respublikos oro erdvę, netikėtai paleido aštuonias raketas „oras–žemė“ į Damasko priemiesčius“, – anksčiau penktadienį sakė Rusijos gynybos ministerijos atstovas generolas majoras Igoris Konašenkovas.

Pasak jo, Sirijos vyriausybinės pajėgos aktyviai naudojo oro gynybos sistemas, kad atremtų Izraelio oro pajėgų smūgį.

I. Konašenkovas pažymėjo, kad izraeliečių naikintuvams atakuojant Damasko priemiesčius, iš Teherano į Damaską skridęs keleivinis lėktuvas „Airbus 320“ su 172 žmonėmis rengėsi tūpti Damasko tarptautiniame oro uoste.

Lėktuvas vos neatsidūrė „mirtinoje priešlėktuvinių raketų ir artilerijos ugnies zonoje“, sakė jis.

„Vien dėl Damasko oro uosto skrydžių kontrolierių skubių veiksmų ir automatinės skrydžių valdymo sistemos veiksmingumo šis „Airbus 320“... buvo laiku nukreiptas iš Sirijos oro erdvės gynybos mūšio zonos ir saugiai nutūpė artimiausiame rezerviniame aerodrome – Rusijos Hmeimimo oro pajėgų bazėje“, – nurodė Rusijos gynybos ministerijos atstovas.

Ministerija nenurodė, kuriai oro bendrovei priklauso šis lėktuvas. Rusijos naudojama Hmeimimo bazė yra Latakijos provincijoje Sirijos pakrantėje.

Per Izraelio ketvirtadienio smūgius žuvo 23 kovotojai – sirai ir užsieniečiai, pranešė Sirijos karo stebėtojai.

Nuo Sirijos pilietinio karo pradžios 2011 metais Izraelis ne kartą smogė Sirijai, daugiausia taikydamasis į vyriausybines pajėgas ir jų sąjungininkus iraniečius bei Libano „Hizbollah“.