Anksčiau skelbta apie 35 perduotus vaikus, vėliau informacija buvo patikslinta.

Tai naujausias be tėvų likusių vaikų perdavimas. Berniukai ir mergaitės Rusijos delegacijai buvo perduoti Kamišli mieste.

Kurdų administracijos aukšto rango užsienio politikos pareigūnas Abdelkarimas Omaras sakė, kad rusų vaikų perdavimui buvo pritarta DNR testais patvirtinus jų tapatybę.

Kitas kurdų pareigūnas sakė, kad šių vaikų amžius yra nuo ketverių iki 16 metų.

IS dideles Sirijos ir kaimyninio Irako dalis užėmė 2014 metais ir valdė brutalią protovalstybę, bet pernai kovą patyrė galutinį teritorinį pralaimėjimą.

Daug metų su IS kovoję Sirijos kurdai laiko tūkstančius užsieniečių, susijusių su šia grupuote. Tarp jų yra tūkstančiai užsieniečių moterų ir vaikų; dauguma jų laikomi perpildytoje al Holo stovykloje.

Rusijos prezidento vaikų teisių komisarė Ana Kuznecova sakė, kad rusų vaikų perdavimai buvo užbaigti iš Irako.

„Džiaugiamės, kad tęsiame šį darbą dėl vaikų, šiandien esančių stovyklose, repatrijavimo“, – sakė ji.

Pernai kovą kurdai perdavė tris rusų našlaičius nuo penkerių iki septynerių metų amžiaus, kilusius iš daugiausia musulmoniško Šiaurės Kaukazo regiono.

Mėnesiu anksčiau 27 vaikai nuo ketverių iki 13 metų amžiaus iš Irako buvo parskraidinti į Maskvos regioną, o 2018 metų gruodį iš Irako buvo repatrijuota 30 vaikų.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas 2017 metų pabaigoje pastangas sugrąžinti šiuos vaikus pavadino „labai garbingu ir teisingu darbu“ ir pažadėjo padėti.

Sirijos kurdai ne kartą ragino repatrijuoti įtariamus IS narius užsieniečius ir jų giminaičius. Tačiau šių įtariamų IS narių kilmės šalys nenori jų priimti atgal dėl galimo pavojaus saugumui ir tikėtinos neigiamos visuomenės reakcijos.

Vis dėlto kai kurios Vakarų vyriausybės, tarp jų Prancūzija ir Belgija, parsigabeno nedideles našlaičių grupes.