Prezidentas sukvietė į Baltųjų rūmų Rytinį kambarį dešimtis lojalių respublikonų įstatymų leidėjų, savo teisininkų komandos narius, sutuoktinę Melanią ir patarėjus, į kuriuos kreipėsi mosuodamas dienraščiu „The Washington Post“, kurio antraštė skelbė: „Trumpas išteisintas“.

„Štai koks galutinis rezultatas“, – sakė prezidentas, kurio žodžiai buvo palydėti audringomis ovacijomis.

Trečiadienį D. Trumpas pasiekė svarbią pergalę, Senatui išteisinus jį dėl piktnaudžiavimo valdžia ir trukdymo Kongreso darbui.

Ketvirtadienio renginyje Baltuosiuose rūmuose prezidentas pateikė neįprastą tūžmingos kritikos demokratų vadovaujamiems tyrimams dėl įtariamos jo korupcijos, pokštų ir pagyrų savo rėmėjams samplaiką.

„[Tai] ne spaudos konferencija, ne kalba, ne kažkas, – kalbėjo D. Trumpas. – Tai šventė.“

D. Trumpas sakė, kad jam teko „pereiti pragarą“, tačiau galiausiai „mes laimėjome prieš piktavalius demokratus“.

Prezidentas tikisi, kad išteisinimas suteiks impulsą jo perrinkimo kampanijai prieš susiskaldžiusią Demokratų partiją.

Kiek anksčiau ketvirtadienį D. Trumpas dalyvavo kasmet rengiamuose nacionaliniuose maldos pusryčiuose, į kuriuos kviečiami įvairių konfesijų lyderiai, įtakingi verslo, politikos ir visuomenės veikėjai. Šiųmetinio renginio tema – „Mylėk savo priešą“.

Vos įžengęs į renginio salę skambant Jungtinių Valstijų prezidento himnui „Hail to the Chief“, D. Trumpas aiškiai parodė savo nusiteikimą, iškėlęs ranką su dienraščiu „USA Today“, kurio antraštė taip pat skelbė apie jo išteisinimą.

Pavargusiu, gergždžiančiu balsu kalbėjęs prezidentas leido aiškiai suprasti neketinantis atleisti savo priešams. Jis sakė buvęs priverstas „patirti baisią kai kurių labai nesąžiningų ir sugedusių žmonių kankynę“.

D. Trumpas piktai užsipuolė demokratų lyderę Nancy Pelosi, kuri, kaip Atstovų Rūmų pirmininkė, vadovavo jo apkaltai, taip pat Mittą Romney – vienintelį respublikonų senatorių, palaikiusį vieną iš kaltinimų prezidentui.

„Man nepatinka žmonės, kurie naudojasi savo tikėjimu jų daromiems blogiems dalykams pateisinti“, – sakė D. Trumpas, akivaizdžiai turėdamas omenyje uolų mormoną M. Romney, kuris savo tikėjimą nurodė kaip priežastį, paskatinusią jį nusigręžti nuo prezidento.

„Man taip pat nepatinka žmonės, sakantys: „Meldžiuosi už tave“, nors iš tiesų to nedaro“, – sakė D. Trumpas, įgeldamas N. Pelosi, kuri nekart sakė, kad meldžiasi už prezidentą.

Prieš D. Trumpą kalbėjęs Harvardo universiteto profesorius Arthuras Pattersonas paragino susirinkusiuosius kovoti su „mūsų visuomenę draskančia nepagarba ir susiskaldymu“.

Verdiktas išryškino susiskaldymą


Pernai gruodį Atstovų Rūmai nubalsavo už D. Trumpo apkaltą dėl piktnaudžiavimo įgaliojimais už spaudimą JAV sąjungininkei Ukrainai surengti jam politiškai parankius tyrimus, įskaitant tyrimą prieš jo potencialų varžovą lapkritį vyksiančiuose prezidento rinkimuose Joe Bideną.

Tačiau Senatas, kur D. Trumpo respublikonai turi daugumą, trečiadienį išteisino prezidentą per balsavimą pagal partines linijas, atspindintį gilų šalies susiskaldymą prieš lapkritį vyksiančius rinkimus.

Nors net keli partiečiai pripažino, kad D. Trumpas pasielgė neteisingai, respublikonai per balsavimą liko jam ištikimi ir 52 balsais prieš 48 išteisino prezidentą dėl piktnaudžiavimo įgaliojimais ir 53 balsais prieš 47 – dėl trukdymo Kongresui. Tam, kad prezidentas būtų nušalintas iš pareigų, reikėjo bent 67 – dviejų trečdalių – senatorių balsų.

Senas D. Trumpo kritikas M. Romney rizikuodamas užsitraukti Baltųjų rūmų rūstybę drauge su demokratais palaikė kaltinimą prezidentui dėl piktnaudžiavimo valdžia, tačiau balsavo prieš kaltinimą dėl trukdymo Kongreso darbui.

D. Trumpo apkalta ir teismas paliks neišdildomą dėmę jo politiniame palikime, kaip ir dviejų jo pirmtakų: 1868 metais apkalta buvo surengta Andrew Johnsonui, o 1998 metais – Billui Clintonui. Jie abu taip pat buvo išteisinti Senate.

Baltiesiems rūmams suskubus paskelbti, kad D. Trumpas visiškai išteisintas, Atstovų Rūmų pirmininkė N. Pelosi įspėjo, kad prezidento respublikonai „įteisino nebaudžiamumą“.

„Negali būti išteisinimo be teismo, o teismo nebūna be liudytojų, dokumentų ir įrodymų“, – sakė N. Pelosi, diena anksčiau priešais televizijos kameras demonstratyviai suplėšiusi prezidento metinio pranešimo teksto kopiją.

„Deja, dėl respublikonų [kontroliuojamo] Senato įvykdytos Konstitucijos išdavystės prezidentas lieka nuolatine grėsme Amerikos demokratijai“, – sakė Kongreso žemųjų rūmų pirmininkė.

Senato daugumos lyderis Mitchas McConnellas pasibaigus procesui Kongreso aukštuosiuose rūmuose sakė esąs tikras, kad galiausiai dėl apkaltos nukentės demokratai.

„Jie manė, kad tai yra puikus sumanymas. Bent jau trumpuoju laikotarpiu tai buvo milžiniška politinė klaida“, – tvirtino jis.