Kaip skelbia kinų žiniasklaida bei CNN, Uhano miesto centrinė ligoninė, kurioje gydytas Li Wenliangas, oficialiai pranešė apie vyro mirtį.

„Mūsų ligoninės oftalmologas Li Wenliangas, deja, užsikrėtė koronavirusu, dirbdamas jo epidemijos epicentre“, - rašoma naujausiame ligoninės pranešime. „Jis mirė vasario 7d. 2:58 ryte, po nesėkmingų bandymų jį atgaivinti“.

Anksčiau ketvirtadienį tviteryje anglų kalba kinų leidinys „Global Times“ pranešė, jog mirė vienas iš pirmųjų apie koronaviruso protrūkį įspėjusių medikų, tačiau vėliau panaikino įrašą. Žinutėje buvo rašoma: „Ketvirtadienį Uhane mirė gydytojas Li Wenliangas, vienas iš aštuonių medikų, kurie mėgino įspėti kitus dėl koronaviruso, tačiau buvo sustabdytas vietos policijos“.

Tą patį vakarą „The Guardian“ pranešė, jog minėtasis Kinijos portalas ištrynė savo pranešimą tviteryje ir pareiškė, jog „gydytojo būklė nežinoma, jis gydomas intensyvios terapijos skyriuje“.

Li Wenliangas dar praėjusių metų gruodžio 30-osios vakarą nusiuntė trumpąją žinutę grupei kolegų. „Huanano žuvų turguje patvirtinti septyni SARS atvejai“, - rašė jis. SARS yra virusinis susirgimas, kuris kilo 2002 metų lapkritį ir pražudė 774 žmones. „Man buvo aišku, kad tai susiję su visuomenės sveikata“, - teigė medikas. Kitą dieną jį išsikvietė miesto sveikatos komisija ir keliskart apklausė.

Netrukus po to Li Wenliangas pats užsikrėtė naujuoju virusu, kuris yra ne SARS, o koronavirusas. Jis laikraščiui „Beijing Youth Daily“ pasakojo: „Sausio 10 dieną apie vidudienį pradėjau kosėti. Kitą dieną pakilo temperatūra. Tada jau žinojau, kad turiu didelę problemą“. Sausio 16 dieną jam ėmė stigti oro, 24-ąją jis perkeltas į reanimaciją ir prijungtas prie dirbtinio kvėpavimo aparato.

Tik po šių metų sausio 17 dienos Hubėjaus provincijos, kurioje yra ir Uhanas, vyriausybė viešai paskelbė, kad čia plinta naujas virusas. Ji tada buvo apkaltinta situacijos slėpimu, nes išankstinius perspėjimus atmetė kaip „gandus“. Uhano meras dabar jau pripažino klaidas reaguojant į epidemiją.

Nuo koronaviruso mirusių žmonių skaičius Kinijoje toliau auga Per vieną parą iki ketvirtadienio mirė dar 73 žmonės – aukų skaičius pasiekė 563. Patvirtintų infekcijų skaičius išaugo 3 694 iki 28 018, pranešė Kinijos sveikatos komisija.

Daug infekcijų fiksuojama ir tarp medikų bei slaugytojų. Už Kinijos ribų infekcija patvirtinta 240 asmenų daugiau kaip 20 šalių. Honkonge ir Filipinuose po vieną pacientą mirė.