„Nusprendėme surengti pirmą šios dvišalės komisijos susitikimą“ tarp Ispanijos centrinės vyriausybės ir Katalonijos regiono vyriausybės „per šį mėnesį, tai yra, vasarį“, pareiškė P. Sanchezas po susitikimo su Katalonijos prezidentu Quimu Torra.

„Turime atnaujinti mūsų dialogą... praėjusio dešimtmečio rezultatai yra prasti. Niekas nelaimėjo. Pralaimėjo visi“, – pridūrė jis.

P. Sanchezas sutiko pradėti derybas su Katalonijos vyriausybe, pasiekęs susitarimą su separatistine Katalonijos kairiąja respublikonų partija (ERC) Ispanijos parlamente, kad praėjusį mėnesį gautų jos paramą formuodamas vyriausybę po 2019 metų lapkričio visuotinio rinkimų.

Katalonijos tema Ispanijos politikoje dominuoja nuo 2017 metų spalio, kai regionas surengė teismų uždraustą referendumą dėl suvereniteto, o vėliau vienašališkai paskelbė nepriklausomybę nuo Ispanijos, išprovokuodamas šalyje didžiausią pastarųjų dešimtmečių politinę krizę .

Tai buvo pirmas oficialus P. Sanchezo susitikimas su Q. Torra nuo tada, kai devyni Katalonijos separatistų lyderiai buvo daugeliui metų pasiųsti už grotų už nesėkmingą mėginimą 2017 metais paskelbti regiono nepriklausomybę. Nuosprendis sukėlė audringus masinius protestus Barselonoje ir kituose Katalonijos miestuose.

Ispanijos centrinės vyriausybės ir Katalonijos regiono vadovų nuomonės regiono nepriklausomybės klausimu visiškai skiriasi.

Separatistai nori aptarti galimybę surengti naują teisiškai įpareigojantį referendumą dėl Katalonijos nepriklausomybės ir derėtis dėl amnestijos griežtų bausmių sulaukusiems savo lyderiams. Tačiau socialistai jau pareiškė, kad toks referendumas yra neįmanomas.

Derybos rengiamos Katalonijos separatistų judėjimą skaldant nesutarimams. Praėjusį mėnesį Q. Torra paskelbė, kad šiemet regionas surengs pirmalaikius rinkimus, kilus nesutarimams tarp dviejų valdančiųjų už regiono nepriklausomybę pasisakančių partijų – ERC ir jo vadovaujamos radikalesnės partijos „Kartu už Kataloniją“ (JxC).

Kada bus organizuojami rinkimai, jis nenurodė, tačiau pažadėjo paskelbti balsavimo datą per kelis mėnesius – kai bus patvirtintas biudžetas.

Visuomenės apklausos rodo, kad 7,5 mln. Katalonijos gyventojų yra susiskirstę į dvi apylyges nepriklausomybės šalininkų ir priešininkų stovyklas.