Laisvosios demokratų partijos (FDP) atstovas Thomas Kemmerichas sakė, kad prašys paleisti žemės parlamentą, reaguodamas į pasipiktinimą dėl savo paskyrimo, išprovokavusio palyginimus su nacių iškilimu praeito amžiaus 4-ajame dešimtmetyje.

„Norime naujų rinkimų, kad nuplautume AfD paramos dėmę nuo vyriausiojo ministro institucijos“, – žurnalistams sakė Th. Kemmerichas ir pridūrė, kad jo atsistatydinimas buvo „neišvengiamas.

Th. Kemmericho išrinkimas trečiadienį buvo pirmasis kartas per Vokietijos pokario istoriją, kai kurios nors žemės vyriausybės vadovas užsitikrino pareigas priėmęs kraštutinių dešiniųjų balsus. Šalyje, kurioje nacistinė praeitis tebėra itin skaudi tema, šį žingsnį daugelis laikė raudonos linijos peržengimu.

Verslui palankios FDP atstovas rinkimuose gavo 45 balsus ir vienu balsu aplenkė ankstesnį Tiuringijos vyriausybės vadovą Bodo Ramelową iš kairiųjų partijos „Kairė“ (Die Linke).

Tuo metu partijos AfD pasiūlytas kandidatas negavo nė vieno balso, o tai reiškia, kad partijai priklausantys žemės įstatymų leidėjai veikiausiai palaikė Th. Kemmerichą.

Nors balsavimas buvo slaptas, manoma, kad liberalų kandidatą taip pat palaikė kanclerės Angelos Merkel konservatyvi CDU ir FDP atstovai.

Pats Th, Kemmerichas šiuos rezultatus vadino kraštutinių dešiniųjų „klastingu triuku“.

Kanclerė A. Merkel anksčiau pavadino šį balsavimą „neatleistinu“ ir sakė, kad rezultatai „privalo būti atšaukti“.

Ji pakartojo, kad centro dešinioji CDU niekada nebendradarbiaus su AfD, prieš islamą ir imigrantus nusistačiusia partija – nei regioniniu, nei nacionaliniu lygiu.