Dėl naujos ministrų kabineto sudėties sutarė premjeras Scottas Morrisonas ir vicepremjeras Michaelas McCormackas, vadovaujantis mažesniajai valdančiosios koalicijos partnerei – Nacionalinei partijai.

M. McCormacko oponentai partijoje antradienį bandė nušalinti jį nuo lyderio pareigų, tačiau nesėkmingai.

Pertvarkyti vyriausybę teko, kai praėjusį sekmadienį atsistatydino žemės ūkio ministrė Bridget McKenzie. Jai teko pasitraukti, nes ministrė nusižengė taisyklėms, nedeklaravusi, kad priklauso šaudymo entuziastų klubui, kuriam ji skyrė 36 tūkst. Australijos dolerių (22 tūkst. eurų) valstybės paramą.

Dauguma politikos apžvalgininkų sutaria, kad pagrindinė priežastis, privertusi ministrę atsistatydinti, buvo visuomenės pasipiktinimas dėl pernai kilusio valstybės dotacijų skandalo, kurio epicentre atsidūrė B. McKenzie, tuo metu vadovavusi Sporto ministerijai.

Paaiškėjo, kad B. McKenzie skyrė valstybės paramą sporto klubams, veikiantiems rinkimų apygardose, kurias vyriausybė laikė prioritetinėmis prieš 2019 metų rinkimus, o ne atsižvelgdama į klubų finansavimo paraiškas.

Auditas atskleidė, kad B. McKenzie nepaisė biurokratų rekomendacijų dėl 100 mln. Australijos dolerių (virš 61 mln. eurų) valstybės dotacijų paskirstymo. Tai paskatino raginimus ministrei atsistatydinti.

Žemės ūkio ministro postą užims Davidas Littleproudas.

2017 metais veteranų reikalų ministro poste dirbęs Darrenas Chesteris buvo atleistas iš vyriausybės. Ketvirtadienį jis su savo ankstesniu portfeliu sugrįžo į ministrų kabinetą, antradienį parėmęs M. McCormacką ir padėjęs jam išsaugoti partijos lyderio postą.

Nacionalinės partijos įstatymų leidėjas Mattas Canavanas liko be ministro portfelio. Pirmadienį jis atsistatydino iš gamtos išteklių ministro posto, kad paremtų kolegą Barnaby Joyce'ą kovoje su M. McCormacku dėl Nacionalinės partijos lyderio posto.

M. Canavaną pakeis Nacionalinės partijos įstatymų leidėjas Keithas Pittas.

Partijos kolegos kaltino M. McCormacką, kad jis per menkai rūpinasi kaimiškose vietovėse gyvenančiu Nacionalinės partijos elektoratu, kenčiančiu nuo sausros ir miškų gaisrų padarinių.