Kaip newsru.com papasakojo iš Kinijos išskraidinta moteris, prisistačiusi Marinos vardu, prieš evakuaciją rusams niekaip nepavyko iš Rusijos ambasados išgauti bent kokios konkrečios informacijos, kaip vertėtų tam pasiruošti. Daug valstybių jau sėkmingai iš Kinijos išgabeno savus piliečius, jie laikomi karantine – pavyzdžiui, Prancūzija, juos išsivežė į viešbučius prie jūros, o Jungtinės Valstijos – į bazę Aliaskoje.

Rusijos ambasadoje interesantus pasitiko tik spengianti tyla. Marinos įspūdžius savo feisbuko paskyroje aprašė viena jos pažįstama. Kai Kinijoje „beliko tik patys kinai“, Rusijos Federacija galiausiai susizgribo ir dėl saviškių, rašo „Fontanka“.

Rusai buvo susodinti į autobusus ir išvežti į oro uostą. Kelionė užtruko ne tris valandas, kaip įprasta, o visas devynias, nes kiekviename punkte tikrino – matavo temperatūrą. Iš pradžių rusams aiškino, kad visus nuveš į prie Maskvos esančią karinę ligoninę.

Vėliau pranešė, kad jų kelionės tikslas – Tiumenė Sibire. Nuo tada evakuacijos organizatoriai iš viso liovėsi teikti daugiau informacijos: „Viską jums paaiškinsim lėktuve“.

Rusai negavo maisto, juos įspėjo, jog nevalia gerti bent dvi valandas iki kelionės, nes kariniame lėktuve nėra tualeto – tik kibiras už užuolaidos ypatingiems atvejams.

„Vėžė kaip bulvių maišus. Sėdėdami ant suolų skridome dvylika valandų, be normalaus tualeto. Degalus pasipildė Ulan Udėje, leido išlipti, bet negavome nei karštos arbatos, nei šilto maisto. Palapinėse laukė atšalusi arbata ir pyragėliai su suledėjusiu įdaru“, – sako Marina. Palapinėse nebuvo jokios galimybės sušilti, o lauke spaudė 30 laipsnių šaltis.

Žinoma, dauguma keleivių nevilkėjo nei kailiniais, nei pūkinėmis striukėmis. Esant tokiai situacijai, buvo žymiai didesnė tikimybė, kad Rusijos piliečiai paprasčiausiai mirtinai peršals, o ne susirgs koronavirusu, pastebi Marina.

Kita moteris pridūrė, kad lėktuve taip pat buvo labai šalta. „Nuo šalčio ginėmės kaip išmanydami. Buvo tikrai nelabai patogu. Tiesą sakant, iš viso jokių patogumų“, – paaiškino Viktorija Makovcova tiesioginiame laidos „60 minučių“ eteryje televizijos kanale „Rossija 1“.

Vyriausioji Rusijos sanitarijos gydytoja Anna Popova primygtinai tvirtina, kad, prieš sodinant į lėktuvą, keleiviai buvo kelis kartus apžiūrėti, matuota kūno temperatūra, buvo reguliariai keičiamos apsauginės kaukės, žmonės gavo maisto.

Su tokioje situacijoje juoką keliančiu patriotiniu patosu pervežimą komentavo Rusijos vicepremjerė Tatjana Golikova.

„Mūsų piliečių evakuacija iš Kinijos Uhano miesto – humanitarinė akcija. Mes savų bėdoje nepaliekame. Man atrodo, labai svarbu, kad kiekvienas mūsų pilietis būtent taip tai ir vertintų“, – pareiškė vicepremjerė per vyriausybės kabineto posėdį, kuriame dalyvavo ir prezidentas Vladimiras Putinas.

Tokiais pačias žodžiais situaciją aprašė ir Tiumenės srities gubernatorius Aleksandras Mooras.

„Mes saviškių bėdoje nepaliekame – Tiumenės sritis pati pasisiūlė padėti išspręsti šią problemą. Visos žinybos ir tarnybos dirbo puikiai, padarė viską, kad visi jaustųsi saugūs: evakuoti žmonės, medicinos personalas ir, kas svarbiausia, visi mūsų tautiečiai, nes tas pastatas (sanatorija, kur įkurdinti evakuoti asmenys) toliau nuo miesto“, – gubernatorių cituoja 72.ru.

Vietiniai socialinių tinklų vartotojai nusiteikę toli gražu ne taip pakiliai, dauguma negaili kaltinimų srities valdžiai paprasčiausiu populizmu ir nenoru girdėti eilinių žmonių nuomonę.
„Pas mus atskrido jau antras lėktuvas... Kiek dar laukti tokių paukščiukų iš Kinijos? Valstybės tarnai, kaip įprasta, atsigręžė į žmones... nepaisydami jų nuomonės. Kodėl juos skraidinate ne į Maskvą, kokiais argumentais vadovaujatės?“ – piktinosi vienas komentatorius.

Trečiadienį, vasario 5 dieną, Tiumenės vaistinėse pasibaigė apsauginių medicininių kaukių atsargos – mieste kilo precedento neturinti jų paklausa. Kaip „Interfax“ sakė vaistinių tinklo „Farmland“ (Tiumenės srityje jis valdo 80 vaistinių) atstovai, apsauginių kaukių paklausa pradėjo augti sausio 31 dieną, kai tik pasirodė informacijos apie patvirtintą koronaviruso atvejį Tiumenės srityje. Šiandien tokių kaukių galima įsigyti vos keliose vaistinėse, nors ketvirtadienį, vasario 6 dieną, tikimasi jų atsargas papildyti.

Ypatingo režimo sanatorija

Vasario 5 dieną į Tiumenę kariniais transportiniais lėktuvais iš Kinijos Uhano miesto buvo atskraidinti 144 žmonės. Tarp jų – keturi vaikai nuo septynių mėnesių iki ketverių metų.

Visi jie buvo apgyvendinti reabilitacijos centre-sanatorijoje „Gradostroitel“, esančioje už 30 kilometrų nuo Tiumenės.

Sanatorijos teritoriją saugo Nacionalinė gvardija, imtasi visų reikiamų saugos priemonių. Centre įrengta dezinfekcinė kamera ir autonominė valymo sistema, užtikrinančios, kad joks užkratas nepasklis už sanatorijos ribų. Parūpinta ir speciali medicininių atliekų utilizavimo technika. Visas centro, kur apgyvendinti iš Kinijos parskraidinti rusai, personalas dirba vilkėdamas specialius kostiumus. Karantino sąlygomis pargabentieji gyvens dvi savaites.

Kaip teigia Rostovo prie Dono gyventoja Nadiežda K., sanatorijoje žmonės apgyvendinti skirtinguose kambariuose, iš kurių jiems neleis išeiti 14 dienų. „Nevalia turėti jokio kontakto. Kitu atveju 14 dienų karantinas prasidės iš naujo“, – moterį cituoja „Meduza“.

Rusijos sveikatos apsaugos ministras Michailas Muraško teigia, kad Tiumenėje įkurdinta mobili laboratorija, kur galima atlikti išsamią biocheminę analizę, įprastus kraujo tyrimus, rentgenogramą, yra netgi kelios palatos.

Iš Kinijos evakuotų Rusijos piliečių būklę stebės specialiai apmokyti medikai, kuriems su karantine esančiais asmenimis teks praleisti dvi savaites.

„Tas medicinos personalas ir visas aptarnaujantis personalas tas keturiolika dienų bus kartu su pacientais viename pastate, tik skirtingose patalpose, skirtinguose pastato sparnuose. Kontaktas be specialių apsaugos priemonių nevyks. Niekas neturės teisės palikti šį pastatą“, – paaiškino A. Popova.

Mirčių nuo koronaviruso skaičius jau perkopė 500

Sveikatos pareigūnai ketvirtadienį praneša, kad nuo Kinijoje siaučiančio koronaviruso jau mirė 563 žmonės, taip pat užfiksuota 28 018 užsikrėtimo atvejų.

Kinijos nacionalinė sveikatos komisija informuoja, kad per pastarąsias 24 val. mirė 73 žmonės.

Nuo ligos protrūkio Kinijoje virusas jau išplito į daugiau nei 20 šalių. Valstybių valdžios atstovai į koronaviruso epicentrą Uhano mieste Hubėjaus provincijoje pasiuntė lėktuvų savo piliečiams evakuoti, o Japonijoje ir Honkonge dviejuose kruiziniuose laivuose nustačius užsikrėtimo šiuo virusu atvejų, juose paskelbtas karantinas.

Japonijos sveikatos ministerijos teigimu, kruiziniame laive nustatyta dar 10 užsikrėtimo atvejų po to, kai trečiadienį buvo skelbiama apie pirmuosius 10 užsikrėtimų.

Į pietus nuo Tokijo esančiame Jokohamos uoste karantinas paskelbtas tūkstančiams kruizinio laivo „Deimantinė princesė“ keleivių ir įgulai.

Ketvirtadienį Japonija į Uhaną žada pasiųsti dar vieną užsakytą lėktuvą, kuriuo iš Kinijos pargabens maždaug 200 piliečių.
Koronavirusas išplito Uhane esančiame jūros gėrybių turguje, kuriame buvo parduodami egzotiški gyvūnai.

Koronavirusas priklauso tai pačiai virusų šeimai, kaip ir ūminis kvėpavimo takų sindromas (SARS). Tai liga, kuria 2002–2003 m. užsikrėtė 8 000 žmonių visame pasaulyje ir pasiglemžė 800 gyvybių. Pirmiausia šis virusas taip pat paplito Kinijoje, manoma, kad jis buvo susijęs su tam tikrų gyvūnų – civetų – mėsos vartojimu.