Aneksuotoje Rytų Jeruzalėje ir okupuotame Vakarų Krante nuo izraeliečių ugnies trys žmonės žuvo per susirėmimus, įsiplieskusius JAV prezidentui Donaldui Trumpui praėjusį mėnesį atskleidus savo ilgai lauktus pasiūlymus.

Po vėliausio incidento, įvykusio maždaug 2 val. vietos (ir Lietuvos) laiku ieškoma vairuotojo, įsirėžusio į žmones ir pasišalinusio iš įvykio vietos Jeruzalės vakarinės dalies viduryje.

Užpuolikas surengė ataką gatvėje, kur žygiavo kareiviai, pranešė Izraelio kariuomenė.

Vienas iš karių buvo „sunkiai sužeistas“ ir nedelsiant nugabentas į ligoninę.

Visuomeninio radijo žiniomis, buvo užpulti kariuomenės naujokai, vykę į priėmimo į tarnybą ceremoniją prie Jeruzalės Raudų sienos – švenčiausios vietos, kur meldžiasi žydai.

„Incidento metu teroristas lėkė savo automobiliu kareivių link“, – pažymėjo armija.

Pasak policijos atstovo Micky Rosenfeldo, vairuotojo tapatybė buvo nustatyta.

„Transporto priemonė buvo rasta ir dabar vyksta teroristo gaudynės dalyvaujant kovos su terorizmu ir kariuomenės pajėgoms. Žinome jo tapatybę“, – naujienų agentūrai AFP įvykio vietoje sakė M. Rosenfeldas.

Anksčiau jau buvo surengta panašių išpuolių prieš Izraelio karius Jeruzalėje ir Vakarų Krante.

Gazos Ruožą kontroliuojantis islamistų judėjimas „Hamas“ gyrė ataką automobiliu ir vadino ją „praktiniu atsaku“ į D. Trumpo prieštaringai vertinamą taikos planą.

„Hamas“ pareiškime judėjimo atstovas Hazemas Qassemas pareiškė, jog išpuolis buvo surengtas vykdant „pasipriešinimo operaciją“, bet neprisiėmė už jį atsakomybės.

Oficialiame „Hamas“ tinklalapyje paskelbtame interviu grupės lyderis Ismalas Haniya (Islamas Hanija) atmetė D. Trumpo plane išdėstytus raginimus nusiginkluoti, teigdamas, kad judėjimas „toliau laikysis mūsų jėgos kaupimo strategijos tokiose vietovėse kaip Vakarų Krantas ir Jeruzalė, kol galėsime išlaisvinti savo tėvynę“.

Palestiniečiai piktai atmetė D.Trumpo planą, vienašališkai patenkinantį daugumą Izraelio reikalavimų, išsakytų per ankstesnes derybas.

D. Trumpo patarėjas ir žentas Jaredas Kushneris vėliau ketvirtadienį turėtų susitikti už uždarų durų su JT Saugumo Tarybos nariais ir pristatyti jo parengtą planą.

Palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas kitą savaitę išvyks į JT būstinę, kur ruošiasi pareikšti protestą dėl šio plano ir pareikalauti, kad būtų laikomasi tarptautinės teisės.

Smurto paaštrėjimas


Nors palestiniečių reakcijos į planą iš pradžių beveik nelydėjo smurtas, pastarosiomis dienomis įtampa paaštrėjo.

Ketvirtadienį Izraelio policija nušovė Jeruzalės senamiestyje pradėjusį šaudyti užpuoliką, naujienų agentūrą AFP informavo M. Rosenfeldas.

Tuo metu Vakarų Kranto šiauriniame Džanino mieste Izraelio pajėgos ketvirtadienį nušovė du žmones – 19-metį Yazaną Abu Tabikhą ir palestiniečių policininką Tareqą Badwaną.

Dešimtys žmonių apsupo Y. Abu Tabikho kūną ligoninėje Džanine, skanduodami „kankinys“, pranešė vienas AFP fotografas.

Pasak palestiniečių saugumo pareigūnų T. Badwanas buvo nušautas išėjęs į kiemą policijos nuovadoje, esančioje netoli susirėmimų vietos.

Izraelio armijos atstovas pulkininkas leitenantas Jonathanas Conricusas sakė žurnalistams, kad kariuomenė nušovė Palestinos saugumo pajėgų narį, pridurdamas. Jis pridūrė, kad ginkluotosios pajėgos vykdo tyrimą.

„Konkreti padėtis neaiški: ar jis šaudė į Izraelio karius, o jie atsakė ir jis buvo sužeistas, ar kažkas kitas šovė į Izraelio karius ir jie atsakė, o jis [policininkas] pateko į kryžminę ugnį“, – pažymėjo J. Conricusas.

Pasak armijos, kariai „identifikavo daugybę ginkluotų teroristų, svaidžiusių sprogmenis, ir juos apšaudė. Pajėgos sureagavo riaušių išsklaidymo priemonėmis“.

Trečiadienį per protestą Vakarų Kranto neramiame mieste Hebrone Izraelio pajėgos nušovė 17 metų jaunuolį.

Kariuomenės teigimu, paauglys buvo „agresyvus riaušininkas“, ginkluotas Molotovo kokteiliu ir kėlęs pavojų kareiviams.

Ketvirtadienį paryčiais izraeliečių orlaiviai smogė „Hamas“ pozicijoms Gazos Ruože, palestiniečiams paleidus raketų ir apšaudžius iš artilerijos pabūklų Izraelio teritoriją, taip pat paleidus padegamųjų balionų.

„Naikintuvai ir [kiti] orlaiviai smogė „Hamas“ teroro taikiniams visame Gazos Ruože“, – nurodoma kariuomenės pranešime.

Nuo to laiko, kai buvo paskelbtas D. Trumpo planas, Izraelio pietiniai rajonai beveik kasdien apšaudomi iš palestiniečių anklavo, o žydų valstybės pajėgos atsako savais smūgiais. Kol kas nebuvo gauta jokių pranešimų apie aukas.