2017 metais prisiekusiųjų žiuri pripažino chirurgo Iano Patersono kaltę dėl kaltinimų sužalojus 17 žmonių, turint ketinimų sukelti jiems rimtų kūno sužalojimų, taip pat dėl trijų kaltinimų neteisėtai sužeidus žmones. Prokurorai sako, kad šis gydytojas meluodavo pacientams arba išpūsdavo jiems kilusį vėžio pavojų, kad įtikintų juos operuotis.

Tačiau I. Patersono pacientai pareikalavo nuodugnesnių veiksmų, kad tokios situacijos daugiau nepasikartotų. Ištyrus I. Patersono veiksmus paaiškėjo, kad pacientų daug metų neapgindavo nei Nacionalinė sveikatos apsaugos tarnyba (NHS), nei privatus medicininis draudimas ar darbuotojai.

Tyrimui vadovavęs vyskupas Grahamas Jamesas sakė, kad „sąmoningai akla“ sistema daug kartų praleido galimybes sustabdyti šį gydytoją.

„Nuo to laiko, kai medicinos profesionalai ėmė reikšti susirūpinimą dėl Iano Patersono medicininės praktikos ir kai jis buvo suspenduotas, praėjo aštuoneri metai, – sakė G. Jamesas. – Jis vėl ir vėl nepelnytai būdavo išteisinamas dėl įkalčių trūkumo. Na, o pasekmės pacientams buvo baisios.“

Paklaustas, kiek pacientų galėjo nukentėti nuo I. Patersono neteisėtų veiksmų, G. Jamesas patvirtino, kad tokių žmonių tikrai gali būti daugiau kaip tūkstantis.

2012 metais, kilus susirūpinimui dėl nebūtinų ar neužbaigtų operacijų, buvo iškviesta šimtai I. Patersono pacientų. Jo teisme devynios moterys ir vienas vyras liudijo apie operacijas, atliktas 1997–2011 metais.

Iš pradžių I. Patersonas buvo nuteistas kalėti 15 metų, bet vėliau apeliacinio teismo teisėjai jo bausmę padidino iki 20 metų.

I. Patersonui priklausė prabangūs namai Birmingame vidurio Anglijoje, valdos Kardife, Mančesteryje ir Jungtinėse Valstijose, sakė policija.

Tarp nukentėjusiųjų, kurie kaltino jį įsivaizdavus save Dievu ir žaidus su jų gyvybėmis, yra Deborah Douglas, trijų vaikų motina. Jai buvo atlikta visiškai nereikalinga mastektomija, po kurios ji kentė „siaubingą“ skausmą. Savo namuose Birmingame ji laiko atminimo korteles iš kai kurių kitų I. Patersono pacientų laidotuvių.

„Norime rekomendacijų, kurios pakeistų sistemą, sudariusią sąlygas I. Patersonui išsisukti, nes, iš esmės, mirė žmonių, – sakė ji. – Jis palikdavo krūties audinių ir tai nulemdavo pacientų mirtį.“

Tarp G. Jameso rekomendacijų yra raginimas sukurti „prieinamą ir suprantamą“ bendrą duomenų apie darbą bazę pacientams.

I. Patersonas nepriėmė tyrėjų pasiūlymo pateikti komentarą.