Pirmuoju balsavimu dėl piktnaudžiavimo valdžia balsai pasiskirstė taip: 52 prieš ir už balsavo 48 senatoriai. Šiuo balsavimu Senatas atmetė kaltinimus, kad prezidentas karinės pagalbos įšaldymą Ukrainai naudojo kaip spaudimo priemonę imtis tyrimo prieš D. Trumpo politinį oponentą demokratą Joe Bideną

Antrojo balsavimo metu buvo balsuojama dėl trukdymo Kongreso darbui atliekant tyrimą. Šis balsavimas taip pat baigėsi Trumpo naudai nesurinkus dviejų trečdalių balsų.

Kaltinimus dėl trukdymo Kongresui senatoriai atmetė 53 balsais prieš 47.

D. Trumpą palaikė visi respublikonai, išskyrus Jutos senatorių Mittą Romney – pastarasis balsavo, kad prezidentas kaltas dėl piktnaudžiavimo valdžia, tačiau atmetė kaltinimus dėl trukdymo Kongresui.

Demokratai vieningai balsavo už kaltinimus prezidentui. Jie teigia, kad prezidento veiksmai prilygo neteisėtam raginimui užsienio vyriausybei kištis į JAV rinkimus.

Norint pripažinti Trumpą kaltu, Senatui buvo reikalingi du trečdaliai, arba 67, Senato narių balsai.

Pasibagius balsavimui D. Trumpas savo tviterio paskyroje pasidalino gana ironišku vaizdo klipu, kuriame vaizduojamas amžinas jo prezidentavimas. „Trump 4eva“ skelbiama trumpame vaizdo klipe.

Atstovų Rūmai dar gruodžio 18 d. patvirtino kaltinimus D. Trumpui dėl jo vaidmens sulaikant kongreso paskirtą karinę pagalbą Ukrainai siekiant asmeninės naudos. Kaip teigiama Atstovų Rūmų kaltinimo straipsniuose, D. Trumpas reikalavo pradėti tyrimą dėl jo politinio oponento ir galimo varžovo prezidento rinkimuose Joe Bideno sūnaus Hunterio Bideno vaidmens Ukrainos dujų kompanijoje „Burisma“.

Prieš balsavimą respublikonas Mittas Romney pareiškė, kad balsuos už Trumpo apkaltą. M. Romney tapo bene pirmuoju senatoriumi, kuris balsavo prieš savo partijos liniją.


Netrukus po balsavimo D. Trumpas paskelbė „pergalę“, o Baltieji rūmai pareiškė, kad tai buvo visiškas „atleidimas“ prezidentui. Demokratai savo ruožtu pasmerkė išteisinimą kaip „bevertį“ neteisingo teismo rezultatą.

Tačiau balsavimas Senate pademonstravo, kaip tvirtai buvęs nekilnojamojo turto magnatas laiko suėmęs Respublikonų partiją, o tai yra itin vertingas dalykas likus devyniems mėnesiams iki prezidento rinkimų.

Nors keli partiečiai pripažino, kad D. Trumpas pasielgė neteisingai, respublikonai per balsavimą liko jam ištikimi ir 52 balsais prieš 48 išteisino prezidentą dėl piktnaudžiavimo įgaliojimais ir 53 balsais prieš 47 – dėl trukdymo Kongresui.

„Dviem trečdaliams senatorių nepripažinus jo kaltu dėl pateiktų kaltinimų,.. pripažįstama, kad Donaldas Johnas Trumpas yra... išteisintas“, – pareiškė JAV Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Johnas Robertsas, kuris vadovavo prezidento apkaltos teismui.

D. Trumpo apkalta ir teismas paliks neišnykstančią dėmę jo reputacijoje; anksčiau su tokiu likimu yra susidūrę tik du JAV prezidentai: Andrew Johnsonas 1868-aisiais ir Billas Clintonas 1998-aisiais.

Tačiau dėl Senato verdikto prezidento apkaltos teisme faktiškai niekada nekilo abejonių. Gruodį demokratų kontroliuojami Atstovų Rūmai paskelbė prezidentui apkaltą, bet dabar, kai jo kelyje nebeliko didžiulės kliūties, D. Trumpas galės pilnai pasinerti į kampaniją prieš lapkričio rinkimus, per kuriuos jis sieks būti perrinktas prezidentu dar ketveriems metams po audringos pirmosios kadencijos Baltųjų rūmų vadovo poste.

Pasisakys ketvirtadienį


Reaguodamas į Senato sprendimą, D. Trumpas pranešė, kad ketvirtadienį paskelbs oficialų pareiškimą iš Baltųjų rūmų, norėdamas „aptarti mūsų šalies PERGALĘ apkaltos apgaulėje“.

Kiek anksčiau prezidentas socialiniame tinkle „Twitter“ pasidalino vaizdo montažu, kuriame vaizduojamas netikras žurnalo „Time“ viršelis, skelbiantis D. Trumpą visos amžinybės prezidentu.

D. Trumpas taip pat paskelbė vaizdo įrašą, kuriame užsipuolė M. Romney, pirmąjį senatorių JAV istorijoje, parėmusį kaltinimą prezidentui iš savo partijos.

Nors Baltieji rūmai paskelbė, kad D. Trumpas sulaukė „pilno išteisinimo ir atleidimo“, Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi perspėjo, kad prezidentą išteisinę respublikonai „įteisino nebaudžiamumą“.

„Negali būti jokio išteisinimo be teismo, o teismo nebūna be liudytojų, dokumentų ir įrodymų“, – pareiškė demokratų lyderė žemuosiuose Kongreso rūmuose. Išvakarėse ji suplėšė popieriaus lapus su prezidento kalbos tekstu po D. Trumpo metinio pranešimo. Šį vaizdą tiesiogiai transliavo televizija.

„Deja, dėl respublikonų [kontroliuojamo] Senato konstitucijos išdavystės, atkakliai [tvirtindamas], kad jis yra aukščiau įstatymo ir kad panorėjęs jis gali iškraipyti rinkimus, prezidentas lieka nuolatine grėsme Amerikos demokratijai“, – tvirtino N. Pelosi.

Senato mažumos lyderis Chuckas Schumeris sakė, kad prezidento išteisinimas yra „praktiškai bevertis“, nes respublikonai nesutiko iškviesti liudytojų. Pasak demokratų, tokio atvejo anksčiau nėra buvę per jokį apkaltos teismą.

Atsisakė iškviesti išklausyti papildomų liudininkų


Senatą kontroliuojantys respublikonai praėjusią savaitę atsisakė iškviesti išklausyti papildomų liudininkų Senato teismo procese. Demokratai reikalavo išklausyti papildomus buvusio patarėjo saugumo klausimais Johno Boltono ir kitų asmenų liudijimus.

Respublikonams atmetus šiuos reikalavimus tapo aišku, kad dėl apkaltos galutinio verdikto bus balsuojama šį trečiadienį. Mažai tikėtina, kad respublikonai balsuos prieš savo prezidentą. Jie šiuo metu Senate turi 53 vietas iš 100. Demokratai turi 45 mandatus, o dar du senatoriai yra nepartiniai.

Tam, kad D. Trumpas būtų apkaltintas ir nušalintas nuo pareigų reikalinga dviejų trečdalių senatorių parama.

Donaldas Trumpas yra trečiasis JAV prezidentas istorijoje, kuriam buvo pradėta apkalta ir pareikšti kaltinimai. Anksčiau apkalta pradėta prezidentams Andrew Johnsonui ir Billui Clintonui, nors jie abu vėliau buvo išteisinti Senate (iki A. Johnsono pašalinimo pritrūko 1 balso). Vienintelis iš ofiso dėl apkaltos grėsmės pasitraukęs prezidentas išlieka Richardas Nixonas, kuris pats atsistatydino praradęs partiečių paramą po „Watergate'o“ skandalo dar prieš pateikiant oficialius kaltinimus.

Politinis karas

Vėlai antradienį perskaitytoje metinėje kalboje D. Trumpas išvardijo savo pasiekimus – tiek tikrus, tiek įsivaizduojamus, mesdamas iššūkį tuzinui demokratų, vienas kurių per lapkritį vyksiančius rinkimus mėgins perimti iš jo valdžią.

Kalbėdamas 78 minutes D. Trumpas beveik visą laiką liaupsino savo ekonominę politiką ir principą „Pirmiausia – Amerika“.

Jis pareiškė, kad „beprecedentę“ ekonominę sėkmę leido pasiekti jo žingsniai mažinant reguliavimą ir mokesčius, nors oponentai tvirtina, kad tokia politika žalinga aplinkai ir naudinga visų pirma turtuoliams, o ne skurdiems gyventojams.

Kalbėdamas apie savo įsipareigojimus rinkėjus prezidentas užsiminė apie Šiaurės Amerikos prekybos paktą USMCA, prekybos susitarimą su Kinija, didžiules karines išlaidas, „precedento neturinčias“ priemones nelegaliai imigracijai sustabdyti, taip pat apie savo pastangas „nutraukti Amerikos karus Artimuosiuose Rytuose“.

Tuo pat metu jis nuolat smerkė savo pirmtako demokrato Baracko Obamos pasiekimus, tvirtindamas, kad dabartinei administracijai savarankiškai pavyko išgelbėti šalį nuo „ekonominio nuosmukio“ ir „atkurti“ Amerikos pasididžiavimą savimi.

„Sutriuškinome Amerikos nuosmukio galvoseną ir atmetėme Amerikos likimo mažinimą“, – kalbėjo jis.

„Amerikos priešai bėga, Amerikos sėkmė auga ir Amerikos ateitis yra skaisčiai spindi“, – pridūrė valstybės vadovas.

„Jis privalo būti pašalintas“


Ši kalba ir D. Trumpo ankstesnis akibrokštas Atstovų Rūmų pirmininkei Nancy Pelosi, kai prezidentas atsisakė tradiciškai paspausti jai ranką, tik dar labiau pakurstė demokratų įtūžį.

Vos tik D. Trumpas baigė savo kalbą, N. Pelosi, auksčiausio rango Kongreso demokratė, suplėšė popieriaus lapus su prezidento kalbos tekstu. Šį vaizdą tiesiogiai transliavo televizija.


Gilų demokratų nusivylimą tikriausiai dar labiau paaštrins trečiadienio popietę vyksiantis apkaltos balsavimas.

D. Trumpas buvo apkaltintas įšaldęs 391 mln. JAV dolerių vertės gynybos pagalbą Ukrainais, mėgindamas spausti Kijevą imtis antikorupcinių tyrimų, nukreiptų prieš demokratus ir buvusį viceprezidentą Joe Bideną – vieną pagrindinių pretendentų tarp Demokratų partijos kandidatu į prezidento postą.

Demokratai, remiami bent jau keleto respublikonų, kurie atrodo esantys įtikinti kaltintojų išdėstytų faktų, sako, kad tokie veiksmai prilygsta neteisėtam raginimui užsienio vyriausybei kištis į JAV rinkimus.

„Kai mūsų prezidentas kviečia ir spaudžia užsienio vyriausybę juodinti politinį oponentą ir trikdyti 2020 metų prezidento rinkimų principingumą, jis privalo būti pašalintas iš pareigų“, – trečiadienį Senate pareiškė demokratas Jeffas Merkley.

Tačiau dvi savaites trukęs argumentų dėstymas, aptemdytas respublikonų atsisakymo iškviesti papildomų liudytojų ir pareikalauti iš Baltųjų rūmų dokumentų, galinčių pagrįsti kaltintojų poziciją, neatrodo grasinantis atimti iš D. Trumpo valdžią.

Prezidento populiarumas apkaltos balsavimo išvakarėse pasiekė pastarųjų trejų metų aukštumas – D. Trumpą palaiko 49 proc. amerikiečių, rodo, viešosios nuomonės tyrimų agentūros „Gallup“ apklausa.

Respublikonas senatorius Johnas Cornynas argumentavo, kad beprecedentis JAV vadovo pašalinimas iš posto jokiu būdu nebūtų tinkamas atsakas į apkaltos kaltinimus ir pateiktus įrodymus – anot jo, itin partietiškus.

Šis klausimas turėtų būti išspręstas per rinkimus lapkričio mėnesį, o ne Senato apkaltinamuoju nuosprendžiu, pabrėžė J. Cornynas.

„Jungtinių Valstijų prezidento apkalta yra sunkiausias pasirinkimas, kokio galime siekti šioje šalyje. Tai yra mūsų konstitucijos branduolinė priemonė, kraštutinis pasirinkimas“, – aiškino senatorius.

Amerikiečių pasitikėjimas Trumpu ūgtelėjo

Apkaltos Donaldui Trumpui procesas nepakenkė JAV prezidento populiarumui – priešingai, galimai jį net išaugino. Nuomonės tyrimo instituto „Gallup“ apklausa rodo, kad D. Trumpo reitingas šiuo metu yra aukščiausias nuo jo kadencijos pradžios 2017-aisiais.

„Gallup“ duomenimis, 49 proc. apklaustųjų patenkinti tuo, kaip D. Trumpas atlieka savo darbą. Tačiau kita pusė respondentų – 50 proc. – nurodė, kad nepritaria respublikono valdymo stiliui. Ar išaugęs D. Trumpo populiarumas susijęs su apkaltos procesu ir neigiama reakcija į jį, ekonomine padėtimi ar kitais veiksniais, dar paaiškės, pareiškė institutas.

Senatas trečiadienį skelbs nuosprendį D. Trumpo apkaltos procese, kurį inicijavo demokratai. Kadangi čia daugumą turi respublikonai, neabejojama, kad prezidentas bus išteisintas. Atstovų Rūmai praėjusiais metais pareiškė kaltinimus D. Trumpui dėl piktnaudžiavimo valdžia ir trukdymo tyrimui Kongrese.

„Gallup“ apklausoje D. Trumpo respublikonai pasiekė geriausią rezultatą nuo 2005-ųjų. 51 proc. respondentų teigiamai įvertino partiją, 46 proc. – neigiamai. Rugsėjį tik 43 proc. respondentų sakė, jog jų nuomonė apie partiją yra teigiama. Amerikiečių nuomonė apie demokratus tuo tarpu, lyginant su rugsėju, pablogėjo (nuo 48 iki 45 proc.).