Demokratų partijos senatoriai, atstovaujantys D. Trumpui prijaučiančioms valstijoms, privalo apsispręsti: ar pasipriešinti savo partijai galimai svarbiausiame balsavime prieš lapkričio mėnesio rinkimus, ir verčiau rizikuoti atstumti savo rinkėjus, kuriems prezidentas imponuoja.

Labiausiai pažeidžiamas – senatorius Dougas Jonesas, kuris šiais metais ruošiasi būti perrinktas Alabamoje. D. Jonesas pareiškė, kad savo balso iš anksto atskleisti neketina. Iki galutinio balsavimo trečiadienį 16 val. (Vašingtono laiku) visi senatoriai yra kviečiami pasidalyti savo mintimis apie pastarųjų dviejų savaičių apkaltos debatus.

Dougas Jonesas

Nors kai kurie respublikonai taip pat neišduoda, kaip ketina balsuoti, Aliaskos senatorė Lisa Murkowski pirmadienio vakarą paskelbė, kad „negali balsuoti tam, kad nuteistų“, nors ir pavadino D. Trumpo veiksmus „gėdingais ir neteisingais“. Ji sukritikavo Atstovų rūmus už tai, kad šie iškėlė bylą ant „supuvusių pamatų“ – išankstinio nusistatymo ir savavališkų terminų, ir pridūrė, kad paliks rinkėjams patiems rudenį nuspręsti D. Trumpo likimą.

Toks pareiškimas iš respublikonės, kuri vienu metu buvo laikoma demokratų šalininke, lūpų liudija, jog mažai tikėtina, kad bent vienas respublikonų senatorius balsuos prieš partiją, vadovaujančią 100 narių rūmams.

D. Trumpo rūstybė bet kokio suvokto nelojalumo atžvilgiu padidino savarankiškai mąstančių respublikonų politinį apdairumą – ir padėjo užtvirtinti vieningą respublikonų balsavimą prieš gruodžio 18 d. apkaltą.

Lisa Murkowski

Atstovų rūmų respublikonai praėjusiais metais įtikino mažiausiai du demokratus balsuoti prieš įstatymus, pagal kuriuos D. Trumpas kaltinamas piktnaudžiavimu valdžia ir kliūčių kėlimu Kongresui, nors vienas vėliau pakeitė savo partinę priklausomybę. Visgi to pakako, kad būtų galima teigti apie abiejų partijų pasipriešinimą Atstovų rūmų demokratų iškeltai bylai.

Dabar užtektų tik vieno Senato demokrato, balsuojančio už D. Trumpo išteisinimą, kad prezidentui būtų leista dalyvauti rudeninėje rinkimų kampanijoje teigiant, kad jį palaiko abi partijos.

Kadangi jam pašalinti iš užimamų pareigų prireiktų dviejų trečdalių Senato balsų daugumos, galutinis jo išteisinimas niekada nekėlė rimtų abejonių.

Demokratų senatorius Gary Petersas – siekiantis antrosios kadencijos Mičigane, valstijoje, kurioje 2016 m. tik per plauką nelaimėjo D. Trumpas – antradienį pareiškė, kad balsuos už prezidento nuteisimą.

„Akivaizdu, kad prezidentas išdavė Amerikos visuomenės pasitikėjimą, – pažymėjo G. Petersas. – Ketinu ištikimai laikytis savo priesaikos ir balsuoti“ už D. Trumpo pašalinimą, teigė jis.

Gary Petersas

„Išties nelengvas sprendimas“

Neskaitant D. Joneso, abišalio išteisinimo galimybė iš dalies priklauso nuo to, kaip balsuos demokratai (pavyzdžiui, Vakarų Virdžinijos senatorius Joe Manchinas), kuriems nebereikės kandidatuoti iki 2024 metų. Savo pirmadienio kalboje jis prisipažino, kad vis dar nėra apsisprendęs, nors ir sukritikavo savo Senato kolegas, kad šie nepareikalavo daugiau įrodymų teismo procese.

„Istorija nepagirs Senato už tai, kad šis neįvykdė savo konstitucinės pareigos išspręsti šią bylą ir nešališkai apginti konstituciją bei mūsų demokratiją, – kalbėjo J. Manchinas. – Man išties nelengva priimti šį sprendimą ir savo išvadą pateiksiu nenoriai, nes balsavimas dėl to, ar nušalinti dabartinį prezidentą, yra svarbiausių pasekmių turintis sprendimas, su kuriuo kada nors susidursiu aš ar bet kuris kitas JAV senatorius.“

Joe Manchinas

Yra ir daugiau demokratų, kurie lieka neapsisprendę, pavyzdžiui, Kyrsten Sinema iš Arizonos.

Kyrsten Sinema

Respublikonų senatorė, kuriai kyla didžiausia politinė rizika, yra Susan Collins, kuri šiais metais dalyvaus rinkimuose Meine. Ji buvo viena iš dviejų respublikonų, prisijungusių prie demokratų praėjusios savaitės balsavime reikalaujant papildomų įrodymų Senato teisme, ir ji dar neprisipažino, kaip ketina balsuoti.

S. Collins jau dabar susiduria su demokratų pasipiktinimu dėl to, kad parėmė D. Trumpo 2017 m. mokesčių pertvarką ir Bretto Kavanaugh paskyrimą į Aukščiausiąjį Teismą. D. Trumpo rinkėjai ją taip pat kritikavo dėl gana dažnai išsakomų abejonių prezidento elgesiu ir balsavimo prieš Pacientų apsaugos ir prieinamos priežiūros įstatymo panaikinimą.

Susan Collins

Meino senatorė greičiausiai nebalsuos už D. Trumpo nuteisimą, nes tai jai sukeltų didelių keblumų ateityje, tačiau ji, kaip ir L. Murkowski, būtų galėjusi pasinaudoti savo pasisakymu prezidento elgesiui pasmerkti.

Prieš du dešimtmečius S. Collins balsavo už išteisinimą prezidento Billo Clintono apkaltoje, tačiau griežtai sukritikavo jo elgesį.

Rezoliucija dėl pasmerkimo

Senatorius iš Jutos Mittas Romney – dar vienas respublikonas, kartu su S. Collins balsavęs už naujų liudytojų iškvietimą. Jis taip pat neatskleidė, kaip ketina balsuoti dėl galutinio verdikto.

Būtent tokio plauko respublikonai – nepatenkinti D. Trumpo elgesiu, bet nesiryžtantys prieš jį balsuoti – paskatino J. Manchiną pirmadienį pasiūlyti, kad Senatas galėtų priimti rezoliuciją dėl pasmerkimo.

Mittas Romney

Jis prisipažino „nematantis galimybių surinkti 67 balsus“, reikalingus prezidento D. Trumpo apkaltai, tačiau tikintis, jog „abiejų partijų dauguma balsuotų už prezidento Trumpo veiksmų pasmerkimą“.

Nors tėra maža tikimybė, kad rezoliucija dėl pasmerkimo bus priimta ar bent jau rimtai apsvarstyta, ji galėtų suteikti kai kuriems senatoriams būdą išreikšti švelnesnį nepritarimą D. Trumpo elgesiui.

„Pasmerkimas leistų šio organo partijų nariams susivienyti, kad jis kaip lygiavertė vyriausybės atšaka oficialiai pasmerktų prezidento veiksmus ir laikytų jį atsakingu“, – pažymėjo J. Manchinas.

Senato pasisakymai tęsėsi iki antradieninio oficialaus D. Trumpo kreipimosi 21 val. – toje pačioje salėje, kurioje Atstovų rūmai pateikė jam kaltinimus gruodžio 18 dieną. Senato pakyla tebebus atvira trečiadienio rytą, kad įstatymų leidėjai galėtų paaiškinti savo balsavimo argumentus. 16 val. bus balsuojama dėl galutinio verdikto.

Septyni apkaltos prokurorai, vadovaujami žvalgybos komiteto pirmininko Adamo Schiffo, atsižvelgė į įrodymus, kuriuos Atstovų rūmų komiteto nariai rinko nuo rugsėjo mėnesio, bandydami pagrįsti įtarimus, jog D. Trumpas spaudė Ukrainą pradėti korupcijos tyrimus, kurie būtų buvę jam asmeniškai politiškai naudingi.

D. Trumpo gynyba pareiškė, kad prezidento veiksmai neatitinka konstitucinių apkaltos reikalavimų. Pirmadienį abi šalys pateikė baigiamuosius argumentus.