Estijos parlamento vadovai sausio 29 dieną priėmė pareiškimo „Dėl istorinės atminties ir istorijos klastojimo“ projektą, kuriame Rusija kaltinama mėginanti iškraipyti Antrojo pasaulinio karo istoriją, nutylėdama sau neparankius faktus. Šią iniciatyvą palaikė 73 iš 101 parlamentaro. Pareiškimo svarstymas parlamente numatytas vasario 18 arba 19 dieną.

„Bandymų apibūdinti Sovietų Sąjungą kaip „vieną iš pagrindinių Antrojo pasaulinio karo iniciatorių“ negalima vadinti kitaip nei šventvagiškais. Svaidytis panašiais kaltinimais dabar, matyt, yra lengviau, nes vis mažiau ir mažiau lieka anų laikų liudininkų. Bet tai neturėtų reikšti, kad galima visiškai atrišti rankas bandymams pakeisti istorinę atmintį, atvirai ją falsifikuoti“, – sakoma Rusijos atstovybės pareiškime.

Rusija ir Lenkija jau kurį laiką yra įsivėlusios į istorinį ginčą dėl Antrojo pasaulinio karo. Kremlius siekia sumenkinti Ribentropo-Molotovo pakto vaidmenį pradedant kruviniausią praėjusio amžiaus konfliktą. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas savo kalboje netgi buvo apkaltinęs Lenkiją kartu su Vokietija pradėjus II Pasaulinį karą.