„Ataskaita buvo parengta pagal ES, Pasaulio banko ir Jungtinių Tautų (JT) standartus“, – spaudos konferencijoje Tiranoje sakė Albanijos žemės ūkio ir kaimo plėtros ministras Bledis Cucis.

Stichija nusiaubė tankiai apgyvendintą Adrijos jūros pakrantę netoli antro pagal dydį šalies miesto Duresio. Per žemės drebėjimą žuvo 51 žmogus, dar šimtai buvo sužeisti.

B. Cucio teigimu, iš viso stichija paveikė daugiau nei 200 tūkst. žmonių. Institucijos, pasak jo, įvertino apie 50 tūkst. pastatų būklę.

Pasaulio banko atstovei Albanijoje Evis Sulko tikino, kad žemės drebėjimas padarė žalą, kuri lygi 7,5 proc. šalies bendrojo vidaus produkto (BVP), ir sulėtino ekonomikos augimą.

„Augimas praėjusių metų pabaigoje sulėtėjo, prognozuojame, kad taip liks ir šiemet“, – sakė ji. Pasaulio bankas taip pat sumažino Albanijos BVP augimo prognozę nuo 3,5 iki 3,2 proc.

JT atstovas Albanijoje Brianas Williamsas savo ruožtu paragino šalį užtikrinti statybų saugą. Albanijos teisėsauga jau pareiškė kaltinimus dešimtims žmonių, kurie buvo susiję su sugriuvusių pastatų statyba ir statybos leidimų išdavimu.

ES vasario 17 d. rengs paramos konferenciją Albanijai, per kurią bus renkamos lėšos, padėsiančios šaliai susitvarkyti su stichijos padariniais.