Tai naujausias smurto proveržis po to, kai JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija pristatė savo taikos Artimuosiuose Rytuose planą, kurį piktai atmetė palestiniečiai. Pastaruoju metu padaugėjo iš „Hamas“ kontroliuojamo Gazos Ruožo į Izraelį leidžiamų raketų ir balionų su sprogmenimis, taip pat – smurtinių protestų Vakarų Krante.

Izraelio kariškių pranešime sakoma, kad taikinys buvo „Hamas“ ginklų gamybos vieta ir kad jokie žmonės nebuvo sužeisti.

Prieš tai kelis mėnesius, palestiniečių judėjimui „Hamas“ ir Izraeliui laikantis neoficialių paliaubų, Gazos Ruože buvo palyginti ramu, bet šią savaitę įtampa padidėjo D. Trumpui paskelbus savo planą, kuris yra daug naudingesnis Izraeliui.

Pagal šį planą Izraeliui būtų leista aneksuoti visas žydų nausėdijas Vakarų Krante ir strateginę reikšmę turintį Jordano slėnį. Palestiniečiams mainais į daugybės sąlygų įvykdymą pasiūlyta ribota savivalda Gazos Ruože, kai kuriose Vakarų Kranto dalyse ir kai kuriuose retai apgyvendintuose Izraelio rajonuose.

Palestiniečiai ir didelė tarptautinės bendrijos dalis gyvenvietes Vakarų Krante ir aneksuotoje Rytų Jeruzalėje – teritorijose, kurias Izraelis užėmė per 1967 metų karą – laiko nelegaliomis ir mano, kad jos yra didelė kliūtis taikai.

„Hamas“ pastaraisiais mėnesiais buvo apribojęs apšaudymą raketomis iš Gazos Ruožo ir sumažinęs protestų palei sieną, per kuriuos dažnai prasiverždavo smurtas, skaičių. Izraelis mainais sušvelnino blokadą Gazos Ruožui, įvestą po to, kai „Hamas“ 2007 metais paveržė valdžią iš Palestinos Autonomijai lojalių pajėgų.

„Hamas“ atmetė D. Trumpo planą ir pažadėjo, kad bus „atviros visos galimybės“ reaguojant į šį pasiūlymą, tačiau nemanoma, kad judėjimas siektų dar vieno karo su Izraeliu.

Vakarų Krante palestiniečiai pastarosiomis dienomis rengė padrikus protestus prieš D. Trumpo iniciatyvą, kurių metu sudegino JAV ir Izraelio vėliavų bei D. Trumpo ir Izraelio premjero Benjamino Netanyahu portretų. Į Izraelio karius buvo mesta padegamųjų bombų, kurių viena sprogo pataikiusi į karį. Šis buvo nesunkiai sužeistas.

Izraelio kariuomenė kol kas nurodo kariams „sulaikyti“ protestus ir nenaudoti didelės jėgos, kad galimos palestiniečių aukos neišprovokuotų tolesnio smurto.

Po naujausio apšaudymo raketomis kariuomenė sakė, kad „labai rimtai“ vertina incidentą ir „yra pasirengusi įvairiems scenarijams“.