Serbijos prezidento Aleksandro Vučičiaus požiūris, kad jie (serbai) turi kažką gauti iš Kosovo, negali būti išeities taškas sprendžiant problemą. Nemanau, kad, laikantis tokio požiūrio, mes galime rasti sprendimą, bet kartu su Vakarų valstybėmis mes galime sukurti kontekstą, kuris leis rasti sprendimą“, – sakė A. Kurtis. Jis pridūrė, kad „Serbija iš esmės niekada nevaldė Kosovo, o Slobodanui Miloševičiui atėjus į valdžią jį prarado“.

Kosovo premjero pareiškimas iškart sulaukė komentarų Belgrade. Kosovo ir Metochijos kanceliarijos prie Serbijos ministrų kabineto vadovas Markas Džuričius pareiškė, kad A. Kurtis nori tik „Serbijos kapituliacijos“, ko niekada nebus. „A. Kurtis savo pareiškimais įrodė, kad nenori jokio susitarimo su Serbija, nenori tikrų derybų, viena, ko jis nori – tai žeminama Serbijos kapituliacija“, – cituoja M. Džuričių naujienų agentūra „Tanjug“. Politikas pridūrė, kad Serbijos kapituliacijos „neabejotinai nori ir kai kurie Prištinos mentoriai užsienyje“.

Serbijai priklausęs Kosovo autonominis regionas vienašališkai paskelbė nepriklausomybę 2008 metų vasario mėnesį. 2010 metais jo nepriklausomybę pripažino JT Tarptautinis Teisingumo Teismas. Pagal Belgrado versiją, šiuo metu Kosovą pripažįsta 104 šalys, Priština teigia, kad tokių šalių yra 117. Kosovo nepripažįsta daugiau kaip 60 šalių, tarp jų – Kinija, Indija, Rusija, Izraelis, Graikija, Ispanija.