Raulio Hernandezo Romero kūnas šeštadienį buvo rastas vidurio vakarų valstijoje Mičoakane. Praeitą trečiadienį toje pačioje valstijoje šulinio dugne buvo rastas negyvas kitas monarchų apsaugos aktyvistas – Homero Gomezas Gonzalezas, kurio buvo pasigesta dviem savaitėmis anksčiau.

Abu vyrai aktyviai prisidėdavo prie migruojančių drugių monarchų (Danaus plexippus) žiemaviečių apsaugos ir dirbo draustiniuose.

Vietos prokuroras pirmadienį sakė, kad tiriant R. Hernandezo Romero palaikus buvo rasta žymių, bylojančių apie „smūgius į įvairias kūno vietas ir galvos sužalojimą aštriu daiktu“.

Apie jo dingimą žmona pranešė sausio 27 dieną. Tuo metu 50-metis H. Gomezas Gonzalezas, Rosarijo drugių draustinio valdytojų tarybos vadovas, dingo sausio 14-ąją.

Kiti šio regiono aplinkosaugininkai sakė, kad H. Gomezo Gonzalezo mirtis gali būti susijusi su ginčais dėl neteisėtų miškų kirtimų, vandens išteklių arba įplaukų iš draustinio lankytojų.

Mičoakane veikia kelios nusikaltėlių gaujos. Reaguojant į jų siautėjimą pastaraisiais metais regione įsikūrė savigynos grupių.

H. Gomezas Gonzalezas anksčiau dirbo savivaldybės žemėtvarkos tarnyboje ir vadovavo pastangoms išsaugoti kalnuose augančius pušų ir kėnių miškus, kuriuose žiemoja monarchai.

Milijonai monarchų atskrenda į Mičoakano miškus ir kitas vietas po 5,5 tūkst. km migracijos iš Jungtinių Valstijų ir Kanados. Drugiams reikalingi sveiki medžiai, apsaugantys juos nuo lietaus ir žvarbių orų.

Meksika sugebėjo sumažinti neteisėtų kirtimų, anksčiau kėlusių didelę grėsmę draustiniams, mastą. Vis dėlto buvo gauta pranešimų apie gausėjančius „sanitarinius“ kirtimus, neva šalinant sergančius arba kenkėjų apniktus medžius.

Regione taip pat kildavo ginčų dėl vandens, gaunamo iš kalnų versmių. Be to, daugelį žemės plotų jau seniai siekia užvaldyti avokadų plantacijų savininkai, nes sąlygos tame rajone yra itin tinkamos šiems vertingiems vaisiams auginti.