„Pasistengsime maksimaliai išnaudoti INSTEX, – sakė jis. – Turiu pripažinti, kad kol kas INSTEX nesugebėjo užtikrinti reikšmingų transakcijų, bet naudosimės INSTEX, kiek tik galėsime.“

Kalbėdamas spaudos konferencijoje su vizitu į Iraną atvykęs J. Borrellis taip pat atsakė į klausimą apie jo požiūrį į pasiūlymus atnaujinti susitarimą –Bendrąjį išsamių veiksmų planą (Joint Comprehensive Action Plan, JCPOA) – įtraukiant į jį tokius klausimus kaip Irano raketų programos.

„Kai kas prašė išplėsti susitarimo veikimo sferą ir įtraukti naujų aspektų. Tačiau tai ne mano, kaip [JCPOA] koordinatoriaus, reikalas. Susitarimo koordinatorius yra susitarimo koordinatorius. Jeigu kas nors nori išplėsti susitarimą – puiku, darykite tai“, – sakė ES diplomatijos vadovas.

„Mano, kaip koordinatoriaus, darbą sudaro patvirtinto susitarimo, o ne to, kuris galėtų būti patvirtintas, valdymas. Galvoju, kad pirmas tikslas yra išsaugoti šį susitarimą. Suprantu nusivylimą, bet tam (JCPOA išsaugojimui) turime iš abiejų pusių parengti geriausią plano įgyvendinimą“, – pažymėjo J. Borrellis.

ES diplomatijos vadovo pirmoji kelionė į Iraną nuo jo kadencijos pradžios gruodžio pradžioje buvo surengta smarkiai išaugus įtampai tarp Vašingtono ir Teherano po sausio 3-iosios amerikiečių karinio drono smūgio Bagdade, per kurį buvo nukautas labai įtakingas iraniečių generolas.

Dviejų dienų vizitas prasidėjo susitikimu su užsienio reikalų ministru Mohammadu Javadu Zarifu, o vėliau planuojami susitikimai su prezidentu Hassanu Rouhani ir parlamento pirmininku Ali Larijani.

Irano, JAV, Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Prancūzijos, Kinijos ir Rusijos 2015 metais pasirašyta sutartis ant plauko pakibo 2018-ųjų gegužę, kai JAV paskelbė apie savo pasitraukimą. Netrukus Donaldo Trumpo administracija sugrąžino sankcijas šiitiškai respublikai pagal „maksimalaus spaudimo“ kampaniją.

Teheranas savo ruožtu ėmė palaipsniui mažinti savus įsipareigojimus pagal JCPOA, o karinė įtampa tarp Teherano ir Vašingtono praėjusį mėnesį buvo nustūmusi abi šalis prie visapusiškos konfrontacijos slenksčio.

Britanija, Prancūzija ir Vokietija sausio 15 dieną nenoromis inicijavo sutartyje numatytą ginčo sprendimo mechanizmą, kad priverstų Iraną aptarti įtariamus susitarimo pažeidimus, ir pradėjo procesą, pagal kurį, nepavykus išspręsti ginčo, šiitiškai respublikai gali būti sugrąžintos Jungtinių Tautų ir Europos Sąjungos sankcijos.

J. Borrellio misijos tikslas yra „deeskaluoti įtampą ir siekti galimybių politiniams esamos krizės sprendiniams“, nurodė ES diplomatijos vadovo biuras.

Vizitas sudarys sąlygas J.Borrelliui „pranešti apie tvirtą ES įsipareigojimą išsaugoti“ JCPOA ir aptarti ES ir Irano bendradarbiavimą, nurodė biuras.

Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Abbasas Moussavi pirmadienį spaudos konferencijoje sakė, jog Teheranas tikisi J. Borrellio vizitą padėsiant Europos Sąjungai „suprasti“ Teherano padėtį ir „pademonstruoti gerą valią rimtomis priemonėmis“.