Metinis pranešimas apie padėtį Sąjungoje yra vienas svarbiausių įvykių šalies politiniame kalendoriuje ir viena iš retų progų aršiems politiniams priešininkams trumpam paskelbti paliaubas, kol prezidentas pristato savo ateities viziją.

Tačiau D. Trumpas Pensilvanijos prospektu atvyks į Kapitolijų tokiu metu, kai šalis pritvinkusi dešimtmečiais neregėtos pagiežos ir neapykantos, kurios tikriausiai dar stiprės, artėjant lapkritį vyksiantiems prezidento rinkimams.

Baltieji rūmai žada, kad maždaug 21 val. vietos (trečiadienį 4 val. Lietuvos) laiku skaityti metinį pranešimą pradėsiantis D. Trumpas savo kalboje uoliai girs stiprią JAV ekonomiką ir darbininkų padėties gerėjimą.

„Manau, ši kalba bus labai optimistinė“, – žurnalistams sakė administracijos aukšto rango pareigūnas.

Realybė tokia, kad D. Trumpui teks skaityti metinį pranešimą Kapitolijuje, kur pernai gruodį demokratų kontroliuojami Atstovų Rūmai nubalsavo už jo apkaltą dėl piktnaudžiavimo įgaliojimais ir trukdymo Kongreso darbui.

Visgi beveik neabejojama, kad trečiadienį valstybės vadovas bus išteisintas Senato, kur respublikonai turi 53, o demokratai – 47 vietas. Tam, kad prezidentas būtų nušalintas iš pareigų, reikia bent 67 – dviejų trečdalių – senatorių balsų.

Trumpas nesigaili


Ši kalba teoriškai galėtų būti proga prezidentui imtis iniciatyvos išgydyti nepasitikėjimo draskomą šalį.

D. Trumpas galėtų išreikšti apgailestavimą dėl to, kad spaudė Ukrainą pradėti abejotiną korupcijos tyrimą jo potencialaus varžovo prezidento rinkimuose demokrato Joe Bideno atžvilgiu. Netgi keli respublikonų senatoriai pripažįsta, kad tai buvo neteisėtas elgesys.

Jis taip pat galėtų pamėginti nuraminti aistras, savo pranešime visiškai neužsimindamas apie apkaltą. Taip pasielgė Billas Clintonas savo metinėje kalboje po apkaltos 1999-aisiais.

Baltųjų rūmų pareigūnai sako nežinantys, kaip pasielgs prezidentas.

„Visada sunku daryti kažkokias prielaidas“, – sakė administracijos pareigūnas, paklaustas, ar prezidentas savo kalboje apeis apkaltos temą.

Respublikonų senatorius Roy'us Bluntas dienraščiui „The New York Times“ sakė, kad D. Trumpui derėtų savo kalboje vengti žodžio „apkalta“.

„Tai proga judėti pirmyn“, – sakė R. Bluntas, visgi pripažinęs, kad nekilnojamojo turto magnatas ir buvęs televizijos realybės šou žvaigždė D. Trumpas žinomas dėl savo ūmaus būdo ir tūžmingos retorikos.

„Kitas variantas – tiesiu taikymu imtis to klausimo. Jam būdinga čiupti jautį už ragų“, – kalbėjo senatorius.

Galo dar nematyti


Pirmadienį, prezidento metinio pranešimo išvakarėse, D. Trumpo apkaltos bylos šalys Senate išdėstė savo baigiamuosius argumentus.

Nors apkaltos teismas baigiasi, demokratai sako nenurimsiantys.

„Prezidento D. Trumpo nusikaltimai Konstitucijai, jo nusikaltimai Amerikos tautai ir valstybei nesiliauja“, – pirmadienį Senate sakė demokratė Val Demings, viena iš Atstovų Rūmų apkaltos bylos prokurorų.

„Sąmokslas tęsiasi, toliau užsiimama machinacijomis, ir pavojus visada išliks“, – sakė apkaltos bylos prokurorų vadovas demokratas Adamas Schiffas, paraginęs respublikonus garsiai pripažinti „siaubingą tiesą“.

Senatas D. Trumpui pavojaus nekelia, tačiau demokratų kontroliuojami Atstovų Rūmai tikriausiai toliau energingai tirs įtariamą prezidento korupciją.

Prezidento metinis pranešimas įneša dar daugiau dramos įtemptame politiniame kalendoriuje prieš lapkritį vyksiančius valstybės vadovo rinkimus.

Demokratų partijos pretendento į prezidentus atrankos procesas šią savaitę įsibėgėjo, pirmadienį Ajovoje įvykus pirmosioms demokratų sueigoms valstijos kandidatui išrinkti. Po savaitės balsuos Naujasis Hampšyras, o tada procesas pagreitės.

Antradienį D. Trumpo metinio pranešimo Kongreso salėje klausysis ir keli demokratų pretendentai į prezidentus, tarp jų senatoriai Bernie Sandersas, Elizabeth Warren ir Amy Klobuchar.