„Principas buvo priimtas nuo pirmosios sesijos. Dabar kyla klausimas, kokios bus sąlygos“, – žurnalistams sakė Ghassanas Salame.

Derybose dalyvauja penki JT pripažįstamos Nacionalinės santarvės vyriausybės (NSV) Tripolyje paskirti aukšto rango pareigūnai ir penki šalies rytus kontroliuojančios maršalo Khalifos Haftaro Libijos nacionalinės armijos (LNA) pareigūnai.

„Vakar su jais pradėjome aptarinėti... bandymą paversti laikinas paliaubas tvirtesnėmis, rečiau pažeidinėjamomis abiejų šalių“, – nurodė Gh. Salame.

Deryboms tarpininkaujantis JT pasiuntinys Libijai praėjusią savaitę užsipuolė tai, ką pavadino „neskrupulingų“ užsienio žaidėjų kišimusi į konfliktą šioje Šiaurės Afrikos valstybėje.

Pasak Gh. Salame, pirmadienį prasidėjusios derybos turėtų būti tęsiamos antradienį.

„Abi šalys išreiškė tikrą norą susėsti ir kartu pradėti derybas“, – sakė jis.

„Kol kas mes su abiem šalimis posėdžiavome atskirai, bet esu tikras, kad ateis laikas abiems šalims susėsti kartu“, – pridūrė JT pasiuntinys.

Per praėjusio mėnesio viršūnių susitikimą Vokietijos sostinėje pasaulio lyderiai įsipareigojo nutraukti visą užsienio kišimąsi ir laikytis ginklų embargo. Taip siekiama padėti užbaigti šį užsitęsusį pilietinį karą.

Gh. Salame pranešė, kad abi šalys susitiks Kaire derybų dėl ekonominio bendradarbiavimo vasario 9 dieną ir per dvi savaites galėtų surengti politines derybas dėl konflikto sprendimo Ženevoje.

Jis dar kartą paragino tarptautinę bendruomenę padėti nutraukti naftos blokadą, kurią vykdo Kh. Haftarui ištikimos pajėgos ir užkirsti kelią ginklų bei samdinių srautui į Libiją.

Libija nugrimzdo į chaosą po NATO remto 2011-ųjų sukilimo, per kurį buvo nuverstas ir nužudytas ilgametis diktatorius Muamaras Kadhafi.

Šalyje dėl valdžios varžosi dvi konkuruojančios administracijos. Konfliktas suintensyvėjo pernai balandį, dideles dalis pietinės ir rytinės Libijos kontroliuojančiam Kh. Haftarui pradėjus puolimą Tripoliui užimti.

Sostinėje įsikūrusiai NSV vadovauja Fayezas al Sarrajas.