Balsavimas parlamente įvyks šią savaitę.

Pirmadienį opozicinės Socialdemokratų partijos (PSD) lyderis Marcelis Ciolacu žurnalistams sakė: „Esu tikras, kad mums pakaks balsų nepasitikėjimui pareikšti.“

Vyriausybei atstatydinti 465 vietų parlamente PSD reikia užsitikrinti mažiausiai 233 balsus.

Nepasitikėjimo procedūra buvo inicijuota ministrui pirmininkui Ludovicui Orbanui pareiškus, kad jis mėgins keisti vietos rinkimų įstatymą.

PSD tam griežtai priešinasi, nes laiko šį žingsnį keliančiu grėsmę jų šansams sėkmingai pasirodyti birželį numatytuose vietos valdžios rinkimuose.

Ironiška, kad L. Orbanui iš tiesų gali būti naudingas balsavimas dėl nepasitikėjimo jo vyriausybe, jeigu po jo teks rengti pirmalaikius rinkimus. Premjero partija viešosios nuomonės apklausose šiuo metu kitas politines jėgas lenkia daugiau nei 20 proc. persvara.

Jeigu įstatymų leidėjai nubalsuos už nepasitikėjimą vyriausybe, prezidentas Klausas Iohannisas turės paskirti naują ministrą pirmininką, kuriam savo ruožtu teks mėginti suburti parlamentinę daugumą.

L. Orbano mažumos vyriausybė darbą pradėjo pernai lapkritį, po to, kai parlamentui pareiškus nepasitikėjimą buvo atstatydintas ankstesnis kairiojo sparno ministrų kabinetas.

2016 metais PSD triuškinama balsų persvara laimėjo parlamento rinkimus, tačiau socialdemokratų vyriausybės darbą lydėjo didžiuliai gatvių protestai dėl kontroversiškos teismų reformos.

Pernai gegužę PSD patyrė skaudžią nesėkmę rinkimuose į Europos Parlamentą, o M. Ciolacu pirmtakas Liviu Dragnea buvo nuteistas kalėti už korupciją.

Socialdemokratai taip pat skaudžiai pralaimėjo pernai lapkritį vykusius prezidento rinkimus, per kuriuos centro dešiniųjų pažiūrų K. Iohannisas užsitikrino antrą kadenciją.