Su savo šalininkais vėlų pirmadienio vakarą Di Moine kalbėjęs demokratas P. Buttigiegas pareiškė: „Viskas rodo, kad į Naująjį Hampšyrą keliaujame pelnę pergalę.“

Naujajame Hampšyre vasario 11 dieną vyks kitas balsavimas.

„Šįvakar neįmanoma viltis tapo nepaneigiama realybe“, – pridūrė jis.

Tuo metu B. Sandersas pasidalino vidiniais savo kampanijos turimais duomenimis, kurie rodo, kad jis aplenkė P. Buttigiegą.

Senatoriaus komanda tvirtina, kad, remiantis duomenimis iš beveik 40 proc. Ajovos sueigų, B. Sandersas surinko 28,62 proc. balsų, o jo artimiausias varžovas P. Buttigiegas – 25,71 procento.

Ajovos Demokratų partija dar nepaskelbė oficialių rezultatų dėl „neatitikimų“ skaičiuojant balsus.

Partija žada sueigų rezultatus paskelbti vėliau antradienį, dabar duomenys tikrinami rankiniu būdu.

P. Buttigiegas savo kalboje pripažino sąmyšį dėl vėluojančių rezultatų, bet pabrėžė: „Ajova, pribloškei šalį.“

B. Sanderso patarėjas Jeffas Weaveris savo ruožtu sakė: „Pripažįstame, kad tai nepakeičia pilnų duomenų iš Ajovos Demokratų partijos, bet mes tvirtai tikime, kad mūsų šalininkai pernelyg sunkiai ir pernelyg ilgai dirbo, kad vėluotų to darbo rezultatai.“

Apklausos, atliktos prieš demokratų sueigas valstijoje, rodė, kad P. Buttigiegas yra vienas iš lyderių, drauge su senatore iš Masačusetso Elizabeth Warren, Vermontui atstovaujančiu senatoriumi B. Sandersu ir buvusiu JAV viceprezidentu Joe Bidenu.

Ajovoje pirmadienio vakarą beveik 1,7 tūkst. mokyklų, bibliotekų, bažnyčių ir kitų vietų priėmė registruotus valstijos demokratus dalyvauti vingriame, kartais chaotiškame Amerikos rituale.

Kitaip nei per slaptą balsavimą biuleteniais, sueigų dalyviai viešai deklaruoja, ką renkasi kandidatu į prezidentus, atsistodami šalia kitų to pretendento šalininkų.

Kandidatai, gavę mažiausiai 15 proc. paramą pelno delegatų nominacijos varžyboms. Per pirmą sueigų dalyvių rikiavimąsi šio slenksčio neįveikusių pretendentų šalininkai gali pereiti į kitų pretendentų stovyklas, ir tokiu būdu šis procesas gali pakeisti reitingus.