Per balsavimą 120 vietų parlamente centro kairės Apsisprendimo judėjimo („Vetevendosje“) vadovą A. Kurti palaikė 66 deputatai, 10 įstatymų leidėjų susilaikė, o opozicija protestuodama išėjo iš salės.

Apsisprendimo judėjimas gavo daugiausiai balsų per spalio 6-ąją surengtus pirmalaikius rinkimus, bet parlamente neužsitikrino daugumos.

Jis gavo 29 mandatus ir sudarė koaliciją su centro dešiniąja Kosovo demokratine lyga (LDK), gavusią viena vieta mažiau.

44 metų A. Kurti sakė savo kabinete ministrų skaičių nuo 21 sumažinsiantis iki 15.

“Būsime valstybės pinigus taupanti vyriausybė. Mažiau išlaidų postams ir privilegijoms, kad daugiau išleistume projektams“, – pristatydamas savo programą kalbėjo jis.

Derybos dėl koalicijos užsitęsė nesutariant, kas turėtų gauti prezidento postą, kai dabartinio valstybės vadovo mandatas baigsis 2021 metais.

Galiausiai šis klausimas buvo atidėtas vėlesniam laikui.

Kiekviena koalicijos partnerė kabinete gavo po šešias vietas. Kosovo konstitucija numato, kad kiti du portfeliai turės būti paskirti serbų mažumos atstovams, o dar vienas – mažesnių mažumų partijoms.

A. Kurti Apsisprendimo judėjimui ir LDK rinkimus padėjo laimėti pažadai kovoti su organizuotu nusikalstamumu ir korupcija. Anksčiau valdžia Kosove priklausė dviejų centro dešiniųjų blokų koalicijai, suformuotai buvusių karo laikų kovotojų.

Vienas iš pagrindinių išliekančių iššūkių Prištinos vyriausybei – atnaujinti dialogą su Serbija dėl santykių normalizavimo, įstrigusį po ankstesnio kabineto sprendimo įvesti 100 proc. muitus serbiškoms prekėms.

Pastaruosius dvejus metus JAV ir Europos Sąjunga siuntinėjo savo pasiuntinius į Prištiną ir Belgradą, raginusius atnaujinti dialogą.

Pirmalaikiai rinkimai buvo surengti, liepą atsistatydinus tuomečiam premjerui ir buvusiam partizanų vadui Ramushui Haradinajui, kurį nusprendė apklausti specialusis tribunolas Hagoje, tiriantis nusikaltimus žmonijai, padarytus per 1998–1999 metų separatistinį konfliktą su Serbija.

Kosovas nepriklausomybę nuo Serbijos paskelbė 2008 metais, bet Belgradas šio žingsnio nepripažįsta.