Šią kelionę pradėjo daugiau kaip du tuzinai pretendentų į Baltųjų rūmų šeimininkus, kai kurie jų – prieš vienus metus. Dabar, likus lygiai devyniems mėnesiams iki prezidento rinkimų, yra likę 11 pretendentų.

Pretendentų grupė pasižymi istorine įvairove – joje yra vyrų ir moterų, spalvotųjų, jaunų politikų, beveik neturinčių patirties Vašingtone. Tačiau favoritais yra laikomi du aštuntą dešimtį metų einantys vyrai: Bernie Sandersas ir Joe Bidenas, kurių bendra politinė patirtis būtų daugiau kaip 80 metų.

Kaip paprastai būna rinkimų metais, Ajovai tenka visas šalies politinis dėmesys. Vis dėlto šis prezidento rinkimų ciklas toli gražu nėra įprastas.

Procesas vyksta tuo pačiu metu kaip ir D. Trumpo apkaltos saga, kurios kulminacijos laukiama trečiadienį, kai respublikonų kontroliuojamas Senatas beveik neabejotinai išteisins prezidentą.

Trys senatoriai – progresyvieji B. Sandersas ir Elizabeth Warren, ir nuosaiki Amy Klobuchar – pagal beprecedentę įvykių eigą dvi pastarąsias savaites beveik visą laiką turėjo būti Vašingtone, prezidento apkaltos teisme, todėl negalėjo skirti daug dėmesio kampanijai Ajovoje.

Pridėjus sausio mėnesio aliarmą dėl galimos konfrontacijos su Iranu, atkaklų prekybos karą su Kinija, mirtinai pavojingo naujo koronaviruso protrūkį, tampa aišku, kodėl JAV demokratų pretendentams reikėjo grumtis dėl žiniasklaidos antraščių.

B. Sandersas pirmauja

D. Trumpas beveik neabejotinai bus patvirtintas Respublikonų partijos kandidatu per jos nacionalinį suvažiavimą rugpjūčio 24–27 dienomis Šarlotėje Šiaurės Karolinoje.

Labai svarbios Ajovos demokratų sueigos kandidatui išrinkti tikriausiai dar labiau sumažins pretendentų grupę, pateikdamos pirmuosius akivaizdžius rezultatus varžybose, kuriose sprendžiama dėl partijos krypties ateičiai ir jos 2020 metų vėliavnešio.

Demokratų partijos pirminių rinkimų kulminacija bus liepos 13–16 dienomis, kai partijos nacionalinio suvažiavimo Milvokyje Viskonsine delegatai nuspręs, kas lapkričio 3 dieną varžysis su D. Trumpu.

B. Sandersas, dalyvaujantis kaip demokratų socialistas, Ajovoje pirmauja. Emersono koledžo atlikta demokratų rinkėjų apklausa, kurios rezultatai buvo paskelbti sueigų išvakarėse, rodo, kad jį remia 28 proc. respondentų – 7 proc. daugiau nei centristą J. Bideną, buvusį viceprezidentą, kuris yra favoritas visos šalies mastu.

Buvęs Saut Bendo Indianoje meras Pete'as Buttigiegas ir E. Warren maždaug 4 punktais atsilieka nuo J. Bideno, rodo apklausų vidurkiai.

Atsiliekantys pretendentai A. Klobuchar ir verslininkas Andrew Yangas turėtų pranokti lūkesčius ir gauti impulsą prieš kitą balsavimą, kuris vasario 11 dieną vyks Naujajame Hampšyre.

„Aišku, kad tai svarbiausi rinkimai per dabartinę šios šalies istoriją... Ir visa tai prasideda rytoj vakare“, – sekmadienį Ajova Sityje šalininkams sakė B. Sandersas.

Panašios scenos šį savaitgalį vyko visoje valstijoje, kandidatams paskutinę minutę karštligiškai stengiantis įtikinti dar neapsisprendusius rinkėjus, kad turi daugiausiai galimybių išvaryti iš Baltųjų rūmų dabartinį prieštaringai vertinamą jų šeimininką.

„Pažadu jums: jei palaikysite mane, mes užbaigsime Trumpo neapykantos ir skaldymo viešpatavimą“, – sakė J. Bidenas 1,1 tūkst. šalininkų vienoje Di Moino mokykloje.

D. Trumpas ramiai nestovi nuošalyje. Prezidentas ne kartą užsipuolė demokratus, taip pat ir sekmadienį, kai pavadino J. Bideną „apsnūdusiu Joe“ – jo kampanijos renginiams dažnai trūksta varžovų ugnelės.

Prezidentas taip pat mestelėjo epitetą B. Sandersui. „Manau, kad jis komunistas“, – televizijai „Fox News“ sakė D. Trumpas, pademonstruodamas vieną tikėtiną puolimo kryptį, jei B. Sandersas laimėtų nominaciją.

Galimi netikėtumai?

Ajovos scena jau parengta. 19 val vietos (antradienį 3 val. Lietuvos) laiku beveik 1,7 tūkst. mokyklų, bibliotekų, bažnyčių ir kitų vietų priims registruotus valstijos demokratus dalyvauti vingriame, kartais chaotiškame Amerikos rituale.

Kitaip nei per slaptą balsavimą biuleteniais, sueigų dalyviai viešai deklaruoja, ką renkasi kandidatu į prezidentus, atsistodami šalia kitų to pretendento šalininkų.

Kandidatai, gavę mažiausiai 15 proc. paramą pelno delegatų nominacijos varžyboms. Per pirmą sueigų dalyvių rikiavimąsi šio slenksčio neįveikusių pretendentų šalininkai gali pereiti į kitų pretendentų stovyklas, ir tokiu būdu šis procesas gali pakeisti reitingus.

Aktyvumas yra labai svarbus. Pretendentai ir jų atstovai sieks įtikinti rinkėjus tokiais klausimais kaip sveikatos apsauga, mokesčiai ir korupcijos Vašingtone išgyvendinimas.

Pretendentai taip pat didina savo galimybes gauti balsų, kaip sekmadienį per kampanijos renginius ir televizijos pokalbių laidas darė P. Buttigiegas.

„Aišku, kad mums reikia įtaigaus finišo“, – pirmadienį televizijai CNN sakė P. Buttigiegas ir pridūrė, jog kandidatai, norintys rudenį įveikti D. Trumpą, privalo pademonstruoti, kad gali mobilizuoti rinkėjus. „To įrodymo procesas prasideda tiesiog čia, Ajovoje“, – sakė jis.

P. Buttigiegas, buvęs JAV karinio jūrų laivyno rezervininkas ir meru tapęs būdamas 29-erių, savo jaunystę ir naujas idėjas vadina priežastimis rinkėjams rinktis jį, o ne 77 metų J. Bideną ar 78-erių B. Sandersą.

Sueigos gali pateikti didelių netikėtumų, nes pusė Ajovos rinkėjų sako tebesantys neapsisprendę, ką palaikyti.