Penktadienį Jungtinė Karalystė tapo pirmąją iš Europos Sąjungos pasitraukusia Bendrijos nare. Išstojimas įvyko po 47 metus trukusios narystės, istorinio 2016 metų referendumo ir daugiau nei trejų metų susipriešinimo šalies viduje.

Tačiau sakydamas kalbą Senojoje karališkoje jūrų laivyno kolegijoje į pietus nuo Londono esančiame Grinviče, dėl savo šlovingos jūrinės praeities įtrauktame į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, premjeras pastebimai vengė žodžio „Brexitas“.

Žodynų leidykla „Collins“ 2016 metais „Brexitą“ išrinko metų žodžiu, jo vartojimo dažniui per referendumą dėl narystės ES ir vėliau išaugus daugiau nei 3,4 tūkst. kartų.

„Collins“ tai pavadino „be abejonės svarbiausiu politikos indėliu į anglų kalbą... po to, kai Votergeito („Watergate“) skandalas padovanojo komentatoriams ir komikams priesagą "-gate“.

B. Johnsonas gruodžio mėnesį vykusioje rinkimų kampanijoje daug vartojo šūkį „Įgyvendinkime „Brexit“. Per rinkimus jam pavyko užsitikrinti pakankamą daugumos palaikymą parlamente, kad įstatymų leidėjai patvirtintų jo su Briuseliu pasiektą skyrybų susitarimą.

Paklaustas, kodėl nevartojo šio žodžio savo kalboje, o tik paminėjo „žodį iš B raidės“, premjeras nuramino žurnalistus, kad „jis (žodis) nėra uždraustas“.

„Tai primena šlovingąją revoliuciją, kuri jau įvyko ir įvykiai liko praeityje. Tai baigėsi... Tai lieka istorinė praeitis, ir tokio požiūrio turėtume laikytis“, - paaiškino B. Johnsonas.