Daugiau nei 1,5 mlrd. musulmonų visame pasaulyje atstovaujanti organizacija „atmeta šį JAV ir Izraelio planą, nes jis neatitinka būtiniausių Palestinos gyventojų siekių ir teisėtų teisių bei prieštarauja taikos proceso nuostatoms“, rašoma jos pareiškime.

Po užsienio reikalų ministrų susitikimo OIC būstinėje Saudo Arabijos mieste Džidoje organizacija paragino „visas valstybes nares nenagrinėti šio plano ir nebendradarbiauti su JAV administracija siekiant įgyvendinti jį bet kokiu būdu ar forma“.

Praėjusią savaitę pristatytas planas numato, kad ginčijamas Jeruzalės miestas liktų „nedaloma“ Izraelio sostinė. Planas taip pat uždega žalią šviesą Izraeliui aneksuoti žydų nausėdijas Vakarų Krante.

D. Trumpas sakė, kad palestiniečiams bus leista turėti savo sostinę aneksuotoje Rytų Jeruzalėje.

OIC pakartojo remianti poziciją, kad būsimos palestiniečių valstybės sostinė turi būti Rytų Jeruzalė, ir pabrėžė jos „arabišką ir islamišką pobūdį“.

Pasak organizacijos, taika „bus pasiekta tik tuomet, kai Izraelis nutrauks okupaciją, visiškai pasitrauks iš Palestinos valstybės teritorijos, ypač šventojo Kilniojo Kudso miesto (Jeruzalės) ir kitų arabų teritorijų, okupuotų nuo 1967 metų birželio (Artimų Rytų karo)".

Arabų Lyga šeštadienį per susitikimą Kaire taip pat atmetė kontroversišką taikos planą, pažymėjusi, kad neužtikrina būtiniausių palestiniečių teisių.

Lyga paragino siekti dviejų valstybių sprendinio, kuris leistų įkurti Palestinos valstybę su sostine Rytų Jeruzale vadovaujantis sienomis, buvusiomis iki 1967 metų karo, per kurį Izraelis okupavo Vakarų Krantą ir Gazos Ruožą.

Palestiniečių lyderis Mahmudas Abbasas Kaire paskelbė, kad nutrauks visus ryšius su Izraeliu ir Jungtinėmis Valstijomis.

„Informuojame jus, kad su jumis [Izraeliu] ir Jungtinėmis Valstijomis nepalaikysime jokių ryšių, įskaitant bendradarbiavimą saugumo srityje“, – sakė jis.

D. Trumpo planas taip pat numato Izraeliui teisę aneksuoti strateginį Jordano slėnį, sudaranti apie 30 proc. Vakarų Kranto teritorijos, taip pat visas žydų nausėdijas, kurių yra daugiau kaip 200.