Kalbėdamas spaudos konferencijoje kaimyniniame Uzbekistane, M. Pompeo pažymėjo, kad artėjama prie susitarimo. Vis tik jis pabrėžė, jog derybos jau buvo pasiekusios šį etapą ir anksčiau, bet žlugo dėl Talibano nenoro pademonstruoti rimtą požiūrį. Pasak JAV diplomatijos vadovo, būtina dėti daugiau pastangų, kad visavertis dialogas atsinaujintų.

„Dirbame prie taikos ir susitaikymo plano, dedame kablelius reikiamose vietose, teisingai formuluojame sakinius, – sakė jis. – Kadaise artėjome prie susitarimo, popieriaus lapo, kurį kartu paruošėme, bet talibai negalėjo pademonstruoti nei savo valios, nei gebėjimo sumažinti smurto lygį.“

„Taigi, dabar reikalaujame įrodymų, kad jie turi valią ir gebėjimą pažaboti smurtą, pašalinti grėsmę, kad Afganistano vidaus derybos... būtų vykdomos mažesnio smurto kontekste, – pareiškė sekretorius. – Tikimės, kad galime tai pasiekti, bet kol kas to nepadarėme ir darbo tikrai liko.“

Tokius komentarus M. Pompeo išsakė praėjus dviem dienoms po to, kai JAV pasiuntinys taikai Zalmay Khalilzadas atvyko į Kabulą ir pasakė Afganistano prezidentui Ashrafui Ghani, jog derybose su Talibanu nėra „pastebimos pažangos“. Vis tik Z. Khalilzadas pabrėžė besitikįs, kad pavyks susitarti su sukilėliais dėl karo veiksmų masto mažinimo, nors konkretaus laikotarpio nenurodė.

Z. Khalilzadas praėjusią savaitę lankėsi Pakistane, mėgindamas užtikrinti paramos susitarimui su Talibanu siekiant sumažinti jų išpuolių skaičių – tai būtų pirmasis žingsnis link taikos susitarimo, kuriuo būtų užbaigtas jau 18 metų trunkantis karas kaimyniniame Afganistane.

Anksčiau Talibanas pareiškė pasiūlęs Z. Khalilzadui paskelbti 10 dienų paliaubas, per kurias būtų galima pasirašyti taikos susitarimą, o paskui – pradėti Afganistano vidaus derybas.

Baltieji rūmai 2018 metais pavedė Z. Khalilzadui rasti diplomatinį sprendimą užbaigti Afganistano karą ir sudaryti Jungtinėms Valstijoms sąlygas grąžinti namo 13 tūkst. karių ir užbaigti savo ilgiausią karinį konfliktą.

Jis surengė keletą derybų ratų su Talibanu Artimuosiuose Rytuose esančiame Katare, kur kovotojų grupuotė turi įsteigusi politinį biurą.

Pastarosiomis savaitėmis derybininkai ieškojo būdo, kaip sumažinti karo veiksmų mastą ir paskatinti abi konflikto šalis susėsti derybų. Iki šiol Talibanas atsisakydavo tiesiogiai bendrauti su A. Ghani vyriausybe. Prezidentas taip pat nesugebėjo susitarti dėl derybų komandos sudėties su Abdullah Abdullah, kuris šiuo metu yra jo partneris vadinamojoje Afganistano vienybės vyriausybėje. A. Abdallah kaltina valstybės vadovą sužlugdžius pastangas pasiekti taiką iškeliant naujas derybų sąlygas.

A. Ghani ir A. Abdullah buvo pagrindiniai kandidatai per praėjusių metų rugsėjį vykusius prezidento rinkimus. Per tą balsavimą kilo daugybė kontroversijų, o galutiniai rezultatai vis dar nepaskelbti.