ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier savo idėjas dėl naujų santykių su JK oficialiai pristatys Briuselyje. JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas tą patį padarys Londone.

Kaip informavo B. Johnsono kanceliarija, premjeras išdėstys griežtą poziciją, kad JK ir Bendrija turi tiek pat priežasčių laikytis viena kitos standartų.

„Laisvosios prekybos susitarimas nereikalauja sutikti su ES taisyklėmis dėl konkurencijos politikos, subsidijų, socialinės apsaugos, aplinkos apsaugos ar kažko panašaus“, – ketina pasakyti premjeras, kurio kalbos ištraukas paskelbė Dauningo gatvė.

„JK šiose srityse išlaikys aukščiausius standartus – daugeliu atžvilgių geresnius nei Bendrijos – be sutarties prievartos. Ir itin svarbu dabar tai pabrėžti“, – sakys B. Johnsonas.

Šalys turės vos 11 mėnesių suderinti skirtingas vizijas dėl ES ir JK santykių. B. Johnsonas griežtai atmeta galimybę prašyti pratęsti deryboms skirtą pereinamąjį laikotarpį, kuris turėtų baigtis šių metų gale.

Pereinamuoju laikotarpiu JK sutiko laikytis ES taisyklių. Jei šalims nepavyks sudaryti susitarimo, bus pereita prie bazinių santykių su patikromis pasienyje ir dideliais muitais, o tai taptų rimtu sukrėtimu ekonomikoms apibus Lamanšo sąsiaurio.

Prieštaringai vertinamas B. Johnsonas, kaltintas tuo, kad nutyli daug sudėtingų aspektų, susijusių su išstojimu iš ES, skuba sudaryti susitarimą su Briuseliu ir užtikrinti šaliai „Brexit“ šalininkų stovyklos žadėtą „nepriklausomybę“.

Tai taip pat atvertų Britanijai kelią sudaryti ambicingesnius prekybos susitarimus su kitomis pasaulio valstybėmis, pirmiausia – su Jungtinėmis Valstijomis.

„Padarysime maksimaliai daug“

Briuselis nekart įspėjo JK, kad būsimų prekybos santykių gylis priklausys nuo to, kaip Londonas laikysis ES standartų. Pirmiausia turimas omenyje vienodų sąlygų užtikrinimas.

„Šiame prekybos susitarime bus dvi labai aiškios sąlygos“, – sakė M. Barnier sekmadienį Prancūzijos transliuotojui LCI.

„Norime susitarimo dėl žuvininkystės – tai bus sudėtinga. Tuo pat metu norime susitarimo dėl vienodų sąlygų“, – sakė jis.

„Ne viskas bus padaryta per dešimt mėnesių. Padarysime maksimaliai daug“, – pirmadienį Prancūzijos radijui sakė M. Barnier.

JK norėtų tokio pat laisvosios prekybos susitarimo, kokį ES pasirašiusi su Kanada. Bendriją tenkina susitarimo nuostatos dėl muitų ir kvitų, tačiau nuostatas, turinčias garantuoti sąžiningą prekybą, ji laiko per silpnomis.

„Nacionalistinė retorika“

Tuo metu Airijos ministras pirmininkas Leo Varadkaras sekmadienį paragino Londoną „sušvelninti“ savo „nacionalistinę retoriką“.

Britanijai reikėtų nekartoti ankstesnių klaidų ir nenustatinėti „griežtų raudonų linijų“, dėl kurių „sunku pasiekti susitarimą“, sakė jis.

Vėliau šį mėnesį 27 Bendrijos narės turėtų aptarti ir patvirtinti M. Barnier derybų mandatą. Prognozuojama, kad tiesioginės prekybos derybos su Londonu prasidės kovo pradžioje.

Vienas iš derybininkų laukiančių sudėtingų klausimų bus žvejybos teisės. Aštuonių ES valstybių, ypač Prancūzijos ir Danijos, žvejai yra smarkiai priklausomi nuo JK vandenų, kuriuose prancūzų žvejybos laivų įgulos sugauna apie 30 proc. savo laimikio.

Visgi, „faktas, kad Jungtinė Karalystė 75 proc. žvejybos laimikio eksportuoja į Europos Sąjungą“, prancūzų žiniasklaidai sakė Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas.