Sausio 31-osios ryte Wauxhall Street gatvėje esančiame daugiaaukštyje, pavadintame Winchester Tower buvo pakabintas raštelis, skirtas namo gyventojams.

Jo antraštė skelbia – „Laimingos Brexit dienos“.

„Kai pagaliau susigrąžinome savo didžią šalį, norime priminti vieną taisyklę, kuri galioja visiems namo gyventojams.

Mes netoleruosime žmonių, kurie savo butuose kalba kitomis kalbomis, o ne angliškai.

Dabar mes vėl valdome savo šalį ir karalienė anglų kalba vėl kalba čia“, – rašoma popieriaus lape, pakabintame „Brexit“ dienos rytą.

Maža to, tame pačiame skelbime pateikiamas įspėjimas dėl „taisyklės“ nesilaikymo.

„Jeigu norite kalbėti kalba šalies, iš kurios atvykote, tai mes patariame ten grįžti, o butus grąžinti savivaldybei, kad juose galėtų gyventi britai – tai buvo normalu iki tol, kol jūs užkrėtėte šią didžią salą.

Labai paprastas pasirinkimas: laikytis daugumos taisyklės arba išvykti“, – rašo anonimas.

Jis priduria, kad dabar yra puiki proga patobulėti ir išmokti angliškai, taip pat siunčia linkėjimą, kad Dievas saugotų visus „tikrus patriotus“.

Norwiche ir kituose apylinkių miestuose gyvena nemažai imigrantų, tarp jų – ir lietuvių.

Išplitus žiniai apie raštelį (apie tai pranešė ir BBC) Norwicho valdžia patarė nedelsiant pranešti apie panašius atvejus, kurie gali būti prilyginami neapykantos nusikaltimams.

Į septintą dešimtį įkopusi Toni Maguire, Norfolko grafystėje esančio Noridžo daugiabučio gyventoja, pasakoja, kad ją ir jos kaimynus sukrėtė plakate atspausdinta žinutė, rašo „The Guardian“

Sekmadienį už daugiaaukščio ribų vykusiame prieš rasizmą nukreiptame proteste moteris sakė: „Visi pamanėme, kad toks dalykas yra tiesiog šlykštus. Kiekviename aukšte yra avarinis išėjimas – toks raštas kabėjo ant kiekvienų šio išėjimo durų. Tai buvo nepaprastai bjauru“.

Kai policija nukabino įžeidžiančius plakatus ir pasiėmė juos kaip įkalčius teismo ekspertizei, daugiabučio gyventojai pakabino savo pagamintus plakatus, kuriuose virš širdies simbolio užrašyta: „Noridže laukiami visi“.

„Esu pusiau airė. Nemanau, kad šie plakatai buvo skirti man, nes kalbu su anglišku akcentu. Jie buvo skirti daugiabutyje gyvenantiems žmonėms iš Rytų Europos. Girdėjau, kad baruose žmonės niurna apie šiuos atvykėlius, neva jie „atima mūsų darbus“, ir panašias nesąmones.

Jie paprasčiausiai dirba tuos darbus, kurių patys britai imtis nenori. Kai praėjusiais metais atsidūriau ligoninėje, manimi rūpinosi gydytojai ir slaugytojai iš Rytų Europos – niekas nebūtų pasirūpinęs manimi geriau“, – kalbėjo T. Maguire.

Su rasizmu kovojančios organizacijos „Stand up to Racism“ Noridžo skyriaus narys Hughas Stannersas, organizavęs minėtąjį protestą, sakė: „Tai iš tiesų šlykštus rasistinis plakatas, kurį neabejotinai sukūrė kraštutinių dešiniųjų ar fašistinių pažiūrų asmuo, nes jame rašoma, kad „mūsų kadaise buvus didi sala užkrėsta“. Panašu, kad, mums paliekant Europos Sąjungą, kraštutiniai dešinieji įgyja pasitikėjimą ir regi galimybę. Žmones tai labai liūdina. Būtų klaidinga manyti, jog šie plakatai – kokio nors atskalūno darbas. Manau, tai susiję su organizacija“.

Adrianas Zolkowskis-O’dellas, Norfolko lenkų paveldo grupės pirmininkas, teigia, kad plakatai buvo „pasibaisėtini ir gėdingi“. Jis pažymėjo, jog Norfolke gyvena iki devynių tūkstančių lenkų.

A. Zolkowskis-O’dellas, kurio tėvas buvo lenkų lakūnas, kovojęs Antrajame pasauliniame kare, o vėliau persikėlęs į Norfolką, sakė: „Noridžas iš esmės nepasižymi rasistiniais išpuoliais, tačiau tikrai žinau, kad po „Brexit“ referendumo lenkai ėmė jaustis nepatogiai. Rezultatas juos pribloškė. Mes kalbėjomės su neseniai atvykusiais asmenimis, kurie juto, kad požiūris į juos kinta, bet iki šiol jokių apčiuopiamų dalykų nebuvo. Kol kas tai rimčiausias incidentas“.

Tomas Haczewskis, Noridže gyvenantis interneto svetainių dizaineris, mano, kad jo lenkas senelis būtų „pasibaisėjęs“ tokiais plakatais.

„Žinau, kad Noridžas yra vienas tolerantiškiausių ir liberaliausių Jungtinės Karalystės miestų – mes didžiuojamės savo paveldu ir priimame visus čia atvykstančius. Neabejoju, jog šis plakatas – vienkartinis atvejis. Mums būtų gėda, jei tokie atvejai mūsų mieste imtų kartotis“, – sakė T. Haczewskis.